Ο ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, μετά από τέσσερις μήνες, εκπλήσσοντας τους αναλυτές και αυξάνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 10,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 10,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Ανοδικά η στερλίνα μετά τη «νηνεμία» στον τραπεζικό τομέα

Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ταχεία πτώση των τιμών εντός του έτους, ο πληθωρισμός είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η βρετανική κεντρική τράπεζα θα σταθμίσει την ανάγκη ελέγχου του πληθωρισμού έναντι των ανησυχιών για τις επιπτώσεις παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης όταν αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη. Η τράπεζα έχει εγκρίνει δέκα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021, ωθώντας το βασικό τραπεζικό της επιτόκιο στο 4%.

Σύμφωνα με αναλυτές της CMC Markets UK, αναμένεται από την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. «Ένα βασικό επιτόκιο 4% μόλις και μετά βίας φαίνεται επαρκές για να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε αυτή την κλίμακα αυξήσεων των τιμών και θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση προς την Τράπεζα της Αγγλίας» να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη, αναφέρει η CMC Markets UK σε σημείωμα προς τους πελάτες πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ