Να απαγορεύσουν τις εισαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων από την Ουκρανία αποφάσισαν οι Πολωνία και Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι κυβερνήσεις τους. Οι δύο χώρες προέβησαν σε αυτή την απόφαση προκειμένου να προστατεύσουν τον εγχώριο αγροτικό κλάδο τους, καθώς ο μεγάλος όγκος προμηθειών προκάλεσε πτώση στις τιμές των προϊόντων.

Από τη μεριά της η Ουκρανία δήλωσε δυσαρεστημένη από την απόφαση της Πολωνίας, υποστηρίζοντας ότι «η επίλυση διαφόρων ζητημάτων με μονομερείς δραστικές ενέργειες δεν θα επιταχύνει της θετική επίλυση της κατάστασης».

Αφότου η εισβολή της Ρωσίας απέκλεισε ορισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μεγάλες ποσότητες σιτηρών της Ουκρανίας, τα οποία είναι φθηνότερα από αυτά που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξαν στις αποθήκες χωρών της Κεντρικής Ευρώπης εξαιτίας των προβλημάτων στη μεταφοράς τους, προκαλώντας έτσι πλήγμα στις τιμές και στις πωλήσεις των ντόπιων αγροτών.

Με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο, οι πρωθυπουργοί πέντε χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δήλωσαν ότι η κλίμακα της αύξησης σε προϊόντα όπως τα δημητριακά, οι ελαιούχοι σπόροι, τα αυγά, τα πουλερικά και η ζάχαρη ήταν «άνευ προηγουμένου», προσθέτοντας ότι οι δασμοί στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων πρέπει δυνητικά να ληφθούν υπόψη ως μέτρο εφαρμογής.

Ο αντίκτυπος της υπερπροσφοράς έχει δημιουργήσει μείζον πολιτικό πρόβλημα για το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας σε μια προεκλογική χρονιά, την ώρα που η οικονομία της χώρας μαστίζεται από τον στασιμοπληθωρισμό.

«Σήμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε έναν κανονισμό που απαγορεύει την είσοδο, την εισαγωγή σιτηρών στην Πολωνία, αλλά και δεκάδων άλλων ειδών τροφίμων (από την Ουκρανία)», δήλωσε ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Καζίνσκι κατά τη διάρκεια συνέλευσης του κόμματος.

Ο κατάλογος αυτών των προϊόντων, ο οποίος περιλαμβάνει «από σιτηρά μέχρι προϊόντα μελιού, πάρα πολύ πολλά πράγματα», θα συμπεριληφθεί στον κυβερνητικό κανονισμό, όπως προσέθεσε.

«Είμαστε και παραμένουμε φίλοι και σύμμαχοι της Ουκρανίας. Θα τη στηρίξουμε και τη στηρίζουμε… Όμως είναι καθήκον κάθε κράτους, κάθε αρχής, καλής αρχής σε κάθε περίπτωση, να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών της».

Από την άλλη τόνισε ότι ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας δήλωσε ότι η απαγόρευση της Πολωνίας έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες για τις εξαγωγές και ζήτησε συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος.

«Κατανοούμε ότι οι Πολωνοί αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όμως τονίζουμε ότι οι Ουκρανοί αγρότες βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση στην παρούσα φάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες Σάββατο η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε επίσης το ίδιο μέτρο, λέγοντας ότι το status quo θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στους ντόπιους αγρότες.

Η Ουγγαρία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στις εισαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων, όμως δήλωσε ότι είναι προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της χώρας συμπλήρωσε ότι ελπίζει σε αλλαγές στους κανονισμούς σε επίπεδο Ε.Ε., αναφέροντας μεταξύ άλλων την επανεξέταση της κατάργησης των εισαγωγικών δασμών στα προϊόντα από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή