
Τα αποτελέσματα εξωτερικής αξιολόγησης της διαδικασίας Εποπτείας και Αξιολόγησης (SREP), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συστάσεις ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η SREP αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ κατά την οποία οι εποπτικές αρχές αξιολογούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και ελέγχουν το αν οι τράπεζες διαχειρίζονται σωστά αυτούς τους κινδύνους. Η έκθεση συντάχθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στην τεκμηρίωση της ΕΚΤ για επτά μήνες και διαβουλεύτηκαν με πολλούς ενδιαφερόμενους σε περισσότερες από 70 συνεδριάσεις.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Sarah Dahlgren, τον Ryozo Himino, τον Fernando Restoy και την Carolyn Rogers για την εξαιρετική δουλειά τους. Η πολύτιμη συμβολή τους ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η εποπτεία πρέπει να γίνει πιο προσαρμόσιμη, παρεμβατική και επικεντρωμένη στον κίνδυνο. Αυτό θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε πώς να συνεχίσουμε να παρέχουμε εποπτεία τελευταίας τεχνολογίας καθώς πλησιάζουμε στη δέκατη επέτειό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.
Το «μήνυμα» Ενριά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -Τι λέει για επιτόκια και φθηνό χρήμα
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι από το 2014, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ έχει καθιερωθεί με επιτυχία ως αποτελεσματική και σεβαστή εποπτική αρχή και έχει ενσωματώσει μια μεγάλη ποικιλία εθνικών εποπτικών προσεγγίσεων χάρη στις λεπτομερείς μεθοδολογίες της.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να ενισχυθεί η ιεράρχηση με βάση τον κίνδυνο, κάτι που θα επέτρεπε μεγαλύτερη ελευθερία στη βάση της εποπτικής κρίσης.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχει σημειώσει καλή πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες διατηρούν επαρκή κεφαλαιακά επίπεδα και σημειώνουν ότι το τρέχον επίπεδο κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις εποπτευόμενες τράπεζες φαίνεται σε γενικές γραμμές επαρκές.
Μεταρρυθμίσεις
Καλούν επίσης την ΕΚΤ να μεταρρυθμίσει τις βαθμολογίες κινδύνου και τη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων του Πυλώνα 2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το κεφάλαιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους, η έκθεση συνιστά επίσης στην ΕΚΤ να κάνει πλήρη χρήση όλων των μέσων της εργαλειοθήκης της, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών ποιοτικών μέτρων που ενθαρρύνουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αδύναμα επιχειρηματικά μοντέλα και πρακτικές διακυβέρνησης.
Η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχει ήδη επικεντρωθεί στην ανάγκη στόχευσης συγκεκριμένων περιοχών κινδύνου και ιεράρχησης των δράσεων παρακολούθησης. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη εφαρμογής ορισμένων από τις συστάσεις της έκθεσης ήδη από τον κύκλο του 2023.
Για παράδειγμα, οι εποπτικές αρχές θα εφαρμόσουν ένα νέο πλαίσιο ανοχής κινδύνου σε όλες τις σημαντικές τράπεζες για καλύτερη εστίαση σε στρατηγικές προτεραιότητες και βασικά τρωτά σημεία, με μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων με βάση μια πολυετή SREP.
Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενισχύει τις εποπτικές πρακτικές. Υπό αυτό το πνεύμα, θα αξιολογήσει τη συμβολή της έκθεσης ως μέρος της επανεξέτασης των εποπτικών διαδικασιών που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.


Latest News

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο