Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος κατάφερε να αντέξει στις προκλήσεις που έθεσε η νέα κρίση του περασμένου Μαρτίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank (DB) Κρίστιαν Σέβινγκ.

«Οι περασμένες εβδομάδες ήταν μια δοκιμασία για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο – αλλά το αντιμετωπίσαμε καλά», δήλωσε ο Σέβινγκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, μιλώντας ως επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού λόμπι BDB.

Η τελευταία τραπεζική κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος

Ο CEO της DB υπογράμμισε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ενισχύθηκε από τις «κερδοφόρες και εύρωστες τράπεζές» του και το ρυθμιστικό και εποπτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στηρίχθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Μετά την κατάρρευση αρκετών δανειστών στις ΗΠΑ και την Ελβετία, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse Group, οι επενδυτές εξέφρασαν φόβους για εξάπλωση της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες  εν γένει.

Καλύτερο θεσμικό πλαίσιο

Η κρίση αυτή προκάλεσε ανησυχίες και στις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες μελετούν τρόπους προσαρμογής των κανονισμών. Ο Σέβινγκ υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί κανόνες λειτούργησαν καλά στο παρελθόν και είναι γενικά πιο αυστηροί από ό,τι στις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την  πλευρά του δήλωσε ότι δεν υπάρχει συστημική χρηματοπιστωτική ή τραπεζική κρίση, αλλά αντίθετα, οποιοσδήποτε έλεγχος θα πρέπει να στοχεύει σε μεμονωμένους δανειστές.

«Γι’ αυτό τα συμπεράσματα αυτής της κατάστασης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεμονωμένους θεσμούς και όχι στον κλάδο συνολικά», δήλωσε ο Λίντνερ στην εκδήλωση της BDB. Και πρόσθεσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τράπεζες όταν αποφασίζουν για τη νομισματική τους πολιτική, καθώς η σταθερότητα των τιμών πρέπει να είναι η προτεραιότητα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πάντως ότι υπάρχει ένας τομέας που οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά: η σκιώδης τραπεζική ή όταν οι εταιρείες συμμετέχουν σε χρηματοοικονομικές πράξεις εκτός της παραδοσιακής ρυθμιστικής σφαίρας.

«Εάν υπάρχουν κίνδυνοι αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι στον τομέα όπου η εποπτεία δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα και τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου δεν εφαρμόζονται με τον τρόπο που εφαρμόζονται στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή