Καθώς οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Premier League προετοιμάζονται να καταργήσουν σταδιακά τις επωνυμίες τυχερών παιχνιδιών από το μπροστινό μέρος της φανέλας τους, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι βαθείς δεσμοί του αγγλικού ποδοσφαίρου με τη βιομηχανία στοιχημάτων παραμένουν άρρηκτοι, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε απάντηση στην πίεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ακτιβιστών, η Premier League, την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε για να αποστασιοποιηθεί από τη βιομηχανία για πρώτη φορά.

Premier League: Η Λίβερπουλ δεν πωλείται, παρά τις αραβικές «σειρήνες»

Εξάρτηση

H ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη χορηγία στοιχημάτων στο μπροστινό μέρος της φανέλας από τη σεζόν 2026-27, σε μια συμβολικά σημαντική κίνηση.

Περίπου 60 εκατομμύρια λίρες ετήσιων εσόδων διακυβεύονται για τους οκτώ συλλόγους που επηρεάζονται από την απαγόρευση, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να αντικαταστήσουν αυτά τα έσοδα με άλλες χορηγικές συμφωνίες εν μέσω αβέβαιων οικονομικών προοπτικών.

Όμως, η απροθυμία των ποδοσφαιρικών αρχών να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ακτιβιστών, ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω κόβοντας τους δεσμούς με τις στοιχηματικές εταιρείες συνολικά εκθέτει τον βαθμό οικονομικής εξάρτησης από τον κλάδο, ιδιαίτερα στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος  του αγγλικού ποδοσφαίρου χαρακτήρισε την κίνηση «χωρίς λογικό νόημα» επειδή η χορηγία τυχερών παιχνιδιών συνεχίζεται στα μανίκια των μπλουζών και στις διαφημιστικές πινακίδες στα γήπεδα.

Το 50% των εσόδων

Ο Andrea Sartori, ιδρυτής της εταιρείας αθλητικών δεδομένων Football Benchmark, είπε ότι η Premier League προσπαθούσε «να απεικονίσει μια εικόνα κοινωνικής ευθύνης επειδή ο υπερβολικός τζόγος είναι κακός για την κοινωνία, αλλά». . . δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα έσοδα που προέρχονται από αυτόν τον κλάδο».

Το ποδόσφαιρο προσφέρει στη βιομηχανία του τζόγου μια «λεωφόρο» για να πείσει τους νεαρούς άνδρες να  στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο άθλημα μέσω του στοιχήματος.

Το έτος έως τον Μάρτιο του 2022, το ποδόσφαιρο κατατάχθηκε ως το άθλημα με την υψηλότερη στοιχηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντλώντας 1,1 δισ. στερλίνες σε ακαθάριστα έσοδα τυχερών παιχνιδιών για τους φορείς εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών.

Το ποδόσφαιρο αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των εσόδων των 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών που δημιουργήθηκαν από τα διαδικτυακά στοιχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ένας δεσμός που χρονολογείται από το 2002, μια δεκαετία μετά την έναρξη της Premier League, όταν η Φούλαμ έγινε η πρώτη αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα που υπέγραψε συμφωνία χορηγίας με την πλατφόρμα τζόγου Betfair.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Stirling από το 2020, η οποία εξέτασε πέντε σημαντικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Premier League, διαπίστωσε ότι ένας χορηγός στοιχήματος αναφερόταν κάθε 21 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τηλεοπτικής μετάδοσης.

Τα μικρότερα πτωταθλήματα

Παρά την απαγόρευση της χορηγίας στο μπροστινό μέρος της φανέλας, η βιομηχανία του τζόγου παραμένει εδραιωμένη στο αγγλικό ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο. Δεν υπάρχει καμία κίνηση για την υιοθέτηση της εθελοντικής απαγόρευσης της Premier League στα χαμηλότερα πρωταθλήματα, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από τη SkyBet, η οποία ανήκει πλέον στον Flutter, τον μεγαλύτερο όμιλο στοιχημάτων στον κόσμο.

Οι σύλλογοι στην Αγγλική Football League, που «τρέχει» τις τρεις κατηγορίες κάτω από την κορυφαία κατηγορία, βασίζονται περισσότερο στα χρήματα από χορηγίες στοιχημάτων, καθώς τα έσοδα από τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης είναι μικρότερα από αυτά των συλλόγων της Premier League. Ακόμη και μερικά από τα κλαμπ με τις χειρότερες επιδόσεις μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τηλεοπτικά δικαιώματα που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως.

Η EFL χρηματοδοτείται από τη Sky Bet από το 2013, με μισή ντουζίνα από τις ομάδες του Πρωταθλήματος να φέρουν επωνυμίες στοιχημάτων στο μπροστινό μέρος της φανέλας. Η EFL και οι σύλλογοι της κερδίζουν περίπου 40 εκατομμύρια ετησίως από στοιχηματικές συμφωνίες.

Ο Πίτερ Σίλτον, πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας που έχει αγωνιστεί κατά της χορηγίας στοιχημάτων σε αθλήματα αφού ξεπέρασε τον εθισμό στον τζόγο, είπε ότι θα ήθελε να δει την EFL να μην ανανεώνει τη συμφωνία με την  SkyBet όταν λήξει στο τέλος της επόμενης σεζόν.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα υπέροχο παιχνίδι και είναι ένα οικογενειακό παιχνίδι, αλλά έχει κορεστεί από τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών», είπε.

Το EFL αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία με τη SkyBet. Ο οργανισμός υποστήριξε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στους συλλόγους λόγω του σημαντικού κέρδους που παράγουν από τους αγώνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι