Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα μικτά μηνύματα από τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,25%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,37% στις 7.879 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,21% στις 15.849 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,01% στις 7.532 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Stoxx 600 βρέθηκε σε υψηλό 14 μηνών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon. Οι επενδυτές διατήρησαν τη διάθεσή τους για ανάληψη κινδύνου παρά τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες στον πληθωρισμό και τις κεντρικές τράπεζες που πιέζονται να συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Ο Paul Gambles, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MBMG Group, δήλωσε ότι αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν μια στροφή στη νομισματική πολιτική – και επίσης ότι η στροφή θα είναι αποτελεσματική και ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Αρνητικά πάντως λειτουργεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σε διψήφια επίπεδα και τον Μάρτιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, πάνω από την πρόβλεψη συναίνεσης για 9,8%.

Αρνητικό «σήμα» από τον πληθωρισμό στη Βρετανία – Πάνω από 10% τον Μάρτιο

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ΔΤΚ ήταν 0,8%, πάνω από τη συναίνεση του Reuters για 0,5% και χαμηλότερα από το 1,1% του Φεβρουαρίου. Ο βασικός δείκτης CPIH, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε κατά 5,7% τους 12 μήνες, αμετάβλητος από την ετήσια άνοδο του Φεβρουαρίου.

Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 8,7% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, από 11,9% που είχε καταγραφεί στο ίδιο χρονικό διάστημα που έληξε τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές