Σε διψήφιο επίπεδο παρέμεινε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά συνέχισαν να παλεύουν με την εκτίναξη των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πάνω από την πρόβλεψη του 9,8% σε δημοσκόπηση του Reuters που πραγματοποιήθηκε μεταξύ οικονομολόγων.

Πρόκειται για μια ελαφρά υποχώρηση από το άλμα του 10,4% του Φεβρουαρίου, το οποίο διέκοψε τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου (11,1%).

Τα στοιχεία

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν 0,8%, πάνω από την εκτίμηση του Reuters για 0,5% και χαμηλότερα από το 1,1% του Φεβρουαρίου.

Βρετανία: «Μαύρη» πρόβλεψη ΔΝΤ – Στον «πάτο» της G20 η οικονομία της

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης (CPIH) αυξήθηκε κατά 8,9% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2023, ελαφρώς μειωμένος από το 9,2% του Φεβρουαρίου, αλλά πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

Ο βασικός δείκτης CPIH, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε κατά 5,7% τους 12 μήνες, χωρίς να μεταβληθεί από την ετήσια άνοδο του Φεβρουαρίου – κάτι που θα προβληματίσει την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού CPIH τον Μάρτιο του 2023 προήλθαν από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες (κυρίως από την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα), καθώς και από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά», ανέφερε το ONS (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία) στην έκθεση της Τετάρτης.

Υψηλοί λογαριασμοί

Καθώς τα βρετανικά νοικοκυριά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους υψηλούς λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας, οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς έχουν ξεκινήσει μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τους τελευταίους μήνες εν μέσω διαφωνιών για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι τα στοιχεία της Τετάρτης επιβεβαιώνουν γιατί η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε αυτό – με το OBR (Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού) να προβλέπει ότι θα μειώσουμε τον πληθωρισμό στο μισό φέτος – και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους ανθρώπους με στήριξη του κόστους ζωής αξίας κατά μέσο όρο 3.300 λιρών ανά νοικοκυριό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αλλά και του περασμένου έτους, η οποία χρηματοδοτείται μέσω έκτακτων φόρων στα κέρδη από την ενέργεια», δήλωσε ο Χαντ.

Το δύσκολο έργο της Τράπεζας της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% και οι επενδυτές τεκτιμούν με 72% πιθανότητα περαιτέρω αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στις 11 Μαΐου.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η μικρή μείωση του γενικού δείκτη του Μαρτίου θα ακολουθηθεί από μεγαλύτερη πτώση τον Απρίλιο, λόγω των βασικών επιδράσεων από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας τον Απρίλιο του 2022, όταν η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε το ανώτατο όριο τιμών κατά 54%.

«Ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο επίμονος, η συμπίεση της καταναλωτικής ζήτησης από την αύξηση των φόρων και η καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των επιτοκίων θα πρέπει να τον θέσει σε τροχιά σταθερής πτωτικής πορείας μέχρι το φθινόπωρο», δήλωσε ο Suren Thiru, διευθυντής οικονομικών στο ICAEW (Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία).

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε στάσιμη τον Φεβρουάριο, καθώς οι εκτεταμένες εργατικές κινητοποιήσεις και η επίμονη κρίση του κόστους ζωής εμπόδισαν τη δραστηριότητα, και ο Thiru εκτίμησε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μπορεί να είναι πιο διχασμένη ως προς το αν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τον Μάιο, καθώς «οι ανησυχίες για μια οικονομία που παραπαίει» αυξάνονται.

Ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής  παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management, δήλωσε ότι, αν και ο γενικός πληθωρισμός κινείται και πάλι προς τη σωστή κατεύθυνση, η κεντρική τράπεζα «απέχει ακόμη πολύ από το να μπορεί να αισθάνεται άνετα ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι υπό έλεγχο».

«Τα χθεσινά στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν περίτρανα πώς οι σφιχτές αγορές εργασίας τροφοδοτούν την ισχυρή αύξηση των μισθών. Η ανατροφοδότηση στη σημερινή δημοσίευση του πληθωρισμού ήταν σαφής, δεδομένης της ισχύος στους ευαίσθητους στους μισθούς τομείς των υπηρεσιών», δήλωσε ο Gimber.

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 3,8% τους τρεις μήνες έως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη, ενώ τα επίπεδα οικονομικής αδράνειας μειώθηκαν και τα ποσοστά απασχόλησης αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ενώ η σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας θα βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο Gimber της JPMorgan δήλωσε ότι είναι «όλο και πιο προφανές» ότι θα χρειαστεί μια παρατεταμένη περίοδος συμπιεσμένης οικονομικής ανάπτυξης για να συγκρατηθούν οι πιέσεις στις βασικές τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή