Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους έναντι του δολαρίου εξακολουθεί να κινείται το ευρώ, με τις αγορές να εκτιμούν τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι τους αμέσως επόμενους μήνες λίγο πιο επιθετική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. Το ενιαίο νόμισμα έσπασε και τα επίπεδα του 1,1 προς το δολάριο, για να κινηθεί στη συνέχεια κοντά στο 1,098.

Η FED αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 3 Μαίου, ενώ μια ημέρα μετά, στις 4 Μαίου, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα κάνει τη δική της αύξηση που θα κυμαίνεται από 25 έως 50 μονάδες βάσης. Για τη FED παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί στη συνέχεια να πατήσει φρένο για φέτος, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις τουλάχιστον και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Όλα όμως είναι ακόμη ρευστά καθώς και οι δύο κεντρικές τράπεζες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τον πληθωρισμό, αφού αυτός θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις αποφάσεις τους.

Επιχειρηματικά κεφάλαια: Εκπέμπουν σήμα κινδύνου -Ο κίνδυνος των start ups

Τι πιστεύει η BNP Paribas για τη FED

Σύμφωνα με την BNP Paribas, «η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο αλλά όχι αρκετά, κατά την άποψή μας, για να αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) από το να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 2-3 Μαΐου».

Όπως αναφέρεται, το Μάρτιο η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 236.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν και πρόκειται για πτώση από τις 326.000 θέσεις που προστέθηκαν τον Φεβρουάριο και 472.000 τον Ιανουάριο, η δημιουργία θέσεων εργασίας με αυτόν τον ρυθμό είναι πιθανό να διατηρήσει ανοδική πίεση στους μισθούς.

Η αύξηση των μισθών παρέμεινε σταθερή στις ΗΠΑ, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές να αυξάνονται κατά 0,3% τον Μάρτιο μετά από άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,2%. Αν και αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από τα μέσα του 2021, είναι πολύ πάνω από το επίπεδο που θα ισοδυναμούσε με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Επί του παρόντος, οι αγορές εργασίας των ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές με κατά μέσο όρο 334.000 μηνιαίες θέσεις εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πλέον στο 3,5%, κοντά στο χαμηλό πολλών δεκαετιών.

Αυτή η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έρχεται μετά από πρόσφατα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής κατά 450 μονάδες βάσης από τη Fed το 2022 αρχίζει να επιβαρύνει αυτήν την ιστορικά ισχυρή αγορά εργασίας, εκτιμά η BNP Paribas.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 12 Απριλίου έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση. Αυτό σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση από το ποσοστό 6% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο και είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2021. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ, εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 0,4%, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι υψηλές.

«Η οικονομία παραμένει εκτεθειμένη στον κίνδυνο πιστωτικής κρίσης στον απόηχο των πρόσφατων χρεοκοπιών των τραπεζών των ΗΠΑ. Πριν από την τραπεζική αναταραχή, τα περισσότερα μέλη της FOMC υποστήριζαν μια πρόσθετη αύξηση, για να ανέβει το επιτόκιο των Fed Funds πάνω από το 5% και να μην προβλέπονται μειώσεις μέχρι το 2024.

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς, η οποία υποδηλώνει ότι η Fed θα προχωρήσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα πριν αντιστρέψει την πορεία του και μειώσει το επιτόκιο των κεφαλαίων φέτος», σημειώνεται.

Οι προβλέψεις της BNP Paribas για την ΕΚΤ

Στην Ευρώπη, όπου φαίνεται να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αποπληθωρισμού στον απόηχο της τραπεζικής αναταραχής στις ΗΠΑ, οι επενδυτές τιμολογούν πιο επιθετική πορεία αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά η γαλλική τράπεζα. Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 60% μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδων βάσης το Μάιο και με πιθανότητα 30% για άνοδο επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην συνάντηση της ΕΚΤ στις 4 Μαΐου.

Τις τελευταίες ημέρες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ φαίνεται να είναι πιο ευθυγραμμισμένοι υποδηλώνοντας ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα είναι απαραίτητη τον Μάιο. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις – τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία – για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Όμως οι βασικές πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη εξακολουθούν να δείχνουν ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης, σημειώνεται.

Άλλες τρεις αυξήσεις από ΕΚΤ προβλέπει έρευνα του Bloomberg

Νέα έρευνα ανάμεσα σε παράγοντες της αγοράς που πραγματοποίησε το Bloomberg δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα αυξήσει άλλες τρεις φορές τα επιτόκια, το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, από 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή τότε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα φτάσει το 3,75%, όπου και θα παραμείνει για όλο το υπόλοιπο του 2023.

Κατά τη συνεδρίαση στις 4 Μαίου η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει κάποιο σήμα για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σήμα για τις προθέσεις της ΕΚΤ έδωσε ήδη ένας παλιός γνώριμος της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φιλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να «συνεχίσει και να ενεργεί με συνέπεια» με τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς συνεχίζει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Ο Ρεν επεσήμανε ότι η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια θα «εξαρτηθεί από τα δεδομένα», ιδίως όσον αφορά τον επίμονα υψηλό δομικό πληθωρισμού.

Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού — έφτασε σε ιστορικό επίπεδο ρεκόρ 5,7% τον Μάρτιο, από 5,6% τον Φεβρουάριο. Ο συνολικός πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, υποχώρησε σημαντικά στο 6,9% τον περασμένο μήνα. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, και ειδικά με ανησυχεί ο δομικός πληθωρισμός, ο υποκείμενος πληθωρισμός», ανέφερε ο Ρεν στο CNBC. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης κάθε φορά στις τελευταίες έξι διαδοχικές συνεδριάσεις πολιτικής της. Ωστόσο, ο Ρεν είπε ότι οι κινήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη σημαντικό αντίκτυπο όσον αφορά την καταπολέμηση των τιμών.

Παρέμβαση της Γιέλεν

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν ανέφερε ότι η πρόσφατη κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών της χώρας και ο προβληματισμός που προκάλεσε, είναι πιθανό να καταστήσουν τις αμερικανικές τράπεζες πιο προσεκτικές και να τις οδηγήσει σε αυστηροποίηση των όρων δανεισμού, περιορίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη FED.

Μιλώντας στο CNN, ση Γιέλεν ανέφερε ότι οι ενέργειες για τον περιορισμό της συστημικής απειλής που προκλήθηκε από τη  χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank σταθεροποίησαν τις εκροές καταθέσεων. «Οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές σε αυτό το περιβάλλον», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας πως «είδαμε ήδη κάποια αυστηροποίηση των όρων δανεισμού στο τραπεζικό σύστημα πριν από αυτά τα περιστατικά, και ενδέχεται να ακολουθήσει κι άλλη». Η ίδια εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό του δανεισμού στην οικονομία, πράγμα το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές