Κατά 19% μειώθηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley κατά το πρώτο τρίμηνο. Μια πτώση που σύμφωνα με τους FT αποδίδεται στην αποτυχία του τμήματος διαχείρισης περιουσίας να αναπληρώσει τις χαμηλές επιδόσεις της επενδυτικής τραπεζικής, καθώς οι πελάτες της απέσυραν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις.

Το τμήμα διαχείρισης περιουσίας της τράπεζας πραγματοποίησε έσοδα 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας κέρδη 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται για επίδοση πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.  

Η Morgan Stanley δήλωσε την Τετάρτη ότι το καθαρό εισόδημα που ισχύει για τους μετόχους ανήλθε συνολικά σε 2,98 δισ. δολάρια ή 1,70 δολ. ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο, από 3,7 δισ. δολάρια ή 2,02 δολ. ανά μετοχή, την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει τριμηνιαία καθαρά κέρδη 2,92 δισ. δολ. ή 1,63 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τα κέρδη επλήγησαν από τον τετραπλασιασμό των προβλέψεων της τράπεζας για πιθανές πιστωτικές ζημίες στα 234 εκατ. δολάρια, από 57 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, τα οποία, όπως είπε, «σχετίζονταν κυρίως με εμπορικά ακίνητα και επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών».

Τα καθαρά έσοδα για το τρίμηνο ήταν 14,5 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 2% από 14,8 δισ. δολάρια πέρυσι, αλλά πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 14,1 δισ. δολάρια.

To πλήγμα από την Silicon Valley Bank

Η Morgan Stanley είπε ότι οι καταθέσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, μειώθηκαν κατά 3% στα 340,9 δισ. δολάρια από 350,6 δισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο. Πολλές από τις καταθέσεις της Morgan Stanley προέρχονται από πλουσιότερους πελάτες που τείνουν να είναι λιγότερο κολλώδεις και πιο πιθανό να τραβούν τα κεφάλαιά τους αναζητώντας ένα καλύτερο επιτόκιο.

«Τα γεγονότα του Μαρτίου, που δεν θα έπρεπε να σας εκπλήσσουν, δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου μερικά από αυτά τα μετρητά που θα βλέπαμε σε καταθέσεις μεταφέρθηκαν σε ισοδύναμα που μοιάζουν με μετρητά, άρα χρηματαγορά [κεφάλαια], ομόλογα», δήλωσε ο επικεφαλής της Morgan Stanley. είπε στους Financial Times η αξιωματικός Sharon Yeshaya.

«Τα χρήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μέσα στους τέσσερις τοίχους της Morgan Stanley όσο μπορούμε να δούμε και αυτό αποδεικνύεται από τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών μας».

Goldman Sachs: Οι προμήθειες και η επενδυτική τραπεζική την έριξαν στα «τάρταρα»

H στροφή στη διαχείριση πλούτου

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμς Γκόρμαν, η Morgan Stanley έχει μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης πλούτου χάρη σε μια σειρά εξαγορών. Η τράπεζα αποκτά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τη διαχείριση πλούτου και επενδύσεων, πιο σταθερές επιχειρήσεις που βοηθούν να αντισταθμιστούν τα ευμετάβλητα αποτελέσματα των συναλλαγών και των τραπεζικών εργασιών.

«Οι επενδύσεις που κάναμε στον τομέα της διαχείρισης πλούτου συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς, καθώς τα αποτελέσματα της εταιρείας ενισχύθηκαν με 110 δισ. δολάρια σε νέα καθαρά περιουσιακά στοιχεία αυτό το τρίμηνο», τονίζει ο Γκόρμαν και προσθέτει ότι «τα έσοδα από μετοχές και σταθερό εισόδημα ήταν ισχυρά, αν και η δραστηριότητα της επενδυτικής τραπεζικής συνέχισε να είναι περιορισμένη».

Τα έσοδα από τις συναλλαγές του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η Wall Street κινείται πτωτικά, αλλά οι traders της Morgan Stanley κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες κατά περίπου 250 εκατ. δολάρια.

Τα έσοδα από άλλες δραστηριότητες

Οι διαπραγματευτές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της τράπεζας παρήγαγαν έσοδα ύψους 2,58 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την εκτίμηση της StreetAccount για 2,33 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών ύψους 2,73 δισ. δολαρίων ξεπέρασαν την εκτίμηση των 2,65 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν κατά 24% σε 1,25 δισ. δολάρια λόγω λιγότερων ολοκληρωμένων συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών και χαμηλότερων εκδόσεων μετοχών και χρεογράφων, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 1,2 δισ. δολαρίων,

Τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονική περίοδο και ανήλθαν σε 6,56 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούν στην εκτίμηση του StreetAccount. Η αύξηση τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και αύξησης των δανείων, η οποία αντιστάθμισε τα χαμηλότερα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων καθώς οι αγορές υποχώρησαν.

Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν πτώση 3% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση εν μέσω μιας ευρύτερης πώλησης, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι την Τετάρτη καταγράφουν κέρδη 5,7%  ξεπερνώντας κατά πολύ την πτώση 16% του δείκτη KBW Bank Index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή