Η αύξηση των επιτοκίων ήταν ένα δώρο για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ – εκτός από την Goldman Sachs, η οποία ανέφερε πτώση εσόδων 5% σε ετήσια βάση την Τρίτη, καθώς οι προμήθειες συναλλαγών και η επενδυτική τραπεζική υποχώρησαν από τα επίπεδά του προηγούμενου έτους.

Το αφεντικό της, Ντέιβιντ Σόλομον, αναδιαμορφώνει την εταιρεία, αλλά προς το παρόν η Goldman πρέπει να επανέλθει στην κερδοφορία με τον «δύσκολο» τρόπο, σύμφωνα με το Reuters.

Goldman Sachs: Μειωμένα κέρδη το α’ τρίμηνο

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική ήταν ένα απροσδόκητο κέρδος για τις εταιρείες με μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων και πιστούς καταθέτες, που δανείζουν με υψηλά επιτόκια και δανείζονται με χαμηλά. Η JPMorgan, η Bank of America και η Citigroup αύξησαν συνολικά κατά  34% τα επιτόκια τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμπραξη με την Apple για να τονώσει την ρευστότητά της

Η Goldman, με τόκους μόλις 15% των εσόδων της σε σύγκριση με περίπου το ήμισυ των ομολόγων της στον τραπεζικό κλάδο, έχασε. Προσπαθεί να συγκεντρώσει το δικό της θησαυροφυλάκιο καταθέσεων, αλλά με κόστος, όπως φαίνεται από το πλούσιο επιτόκιο που προσφέρεται σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με την Apple. Εν τω μεταξύ, τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν περιορίσει την ανάληψη κινδύνων από τις εταιρείες ιδιωτικών μετοχών, με θλιβερά αποτελέσματα για τους επενδυτικούς τραπεζίτες της Goldman.

Οι συναλλαγές τίτλων δεν βοήθησαν πολύ ούτε αυτό το τρίμηνο, με πτώση 17% στα έσοδα από τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Τέλος, υπάρχει η καταναλωτική πίστη, η οποία συνεχίζει να αποτελεί  την νούμερο ένα πηγή κινδύνου για την Goldman. Η Goldman διέγραψε το 4,6% των δανείων με πιστωτικές κάρτες και δόσεις το α τρίμηνο. Η εξυπηρέτηση των καταναλωτών εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός κλάδος, όπως δείχνει η απόδοση ιδίων κεφαλαίων κατά 40% για την λιανική τραπεζική της JPMorgan.

Ο Σόλομον δεν φταίει για τις «δυνάμεις» που κρατούν πίσω την Goldman. Απλώς, αυτή τη στιγμή, οι τομείς όπου η τράπεζα διαπρέπει φαίνονται καλύτερα όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι επενδύσεις υψηλής απόδοσης είναι στο προσκήνιο.Ο Σόλομον θέλει να μεταμορφώσει την Goldman σε τράπεζα για όλες τις εποχές, αλλά φαίνεται ότι έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει εκεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή