Λίγοι τραπεζίτες μπορούν να συγκριθούν με το βάθος της διορατικότητας της Aντρέα Ορσέλ στο ταχέως μεταβαλλόμενο χρηματοπιστωτικό τοπίο. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής UniCredit, ο οποίος διευθύνει τράπεζες σε 13 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg και αναφέρθηκε στις τραπεζικές κρίσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και ως πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής στην ελβετική UBS Group AG, έχει μια εσωτερική εκτίμηση του γιατί η ταχεία κατάρρευση της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse AG ήταν ένα τέτοιο σοκ. Ο Ορκέλ όμως δεν βλέπει ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας για τη συγχώνευση των τραπεζών σε ένα κολοσσό. Αυτό που τον απασχολεί είναι η βαθιά αλλαγή των μακροοικονομικών συνθηκών και λέει ότι οι ηγέτες του κλάδου πρέπει να είναι σε εγρήγορση για προβλήματα.

Η τραπεζική κρίση

Αναφερόμενες στις πτωχεύσεις των τραπεζών τις χαρακτήρισε μεν σοκ που έχουν όμως περισσότερο τοπικό χαρακτήρα, ενώ αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές τράπεζες τόνισε ότι είναι δύσκολο να δει κανείς αδύναμα στοιχεία, καθώς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. 

Σε ερώτηση αν βλεπει κοινά σημεία με προηγούμενες κρίσεις ήταν κατηγορηματικά αρνητικός τονίζοντας ότι είναι σημαντική η έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση σε περιπτώσεις συστημικών τραπεζων.«Η εμπιστοσύνη και η σιγουριά για τη σταθερότητα και τις αντοχές του συστήματος είναι υψίστης σημασίας. Η Credit Suisse δραστηριοποιούνταν στη διαχείριση πλούτου, την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων – δραστηριότητες στις οποίες ειδικά εμείς και οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δραστηριοποιούμαστε. Τώρα απορροφάται από την UBS, και αυτό συμβαίνει με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και των ρυθμιστικών αρχών. Νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες.» 

Η στάση των ρυθμιστικών αρχών

Αν και θεωρεί σημαντικές τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών που είναι καθηχαστικές όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα ωστόσο η προσοχή όλων είναι στραμμένα στα γεγονότα δηλαδή στην πορεία των επιτοκίων, τη ρευστότητα αν οι τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα ή αν θα ανταμείψουν τους μετόχους με κάποιον άλλον τρόπο

Oι επιλογές της UniCredit

Όσον αφορά την τράπεζα που διοικεί εξήγησε ότι ολοκλήρωσε μια μεγάλη εκκαθάριση «Είμαστε ιδιαίτερα συντηρητικοί όσον αφορά το κεφάλαιο, τη ρευστότητα και τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου. Είμαστε απλά συντηρητικοί. Όλοι πρέπει να είναι λίγο παρανοϊκοί. Ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει γρήγορα. Τι θα μπορούσε να μας βρει στα τυφλά; Προσπαθούμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Θα πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ των τραπεζών και των ρυθμιστικών τους αρχών και μεταξύ των ίδιων των τραπεζών: Τι βλέπουμε; Εσείς τι βλέπετε; Τι χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του συστήματος; Είμαστε διασυνδεδεμένοι. Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.»

Επιπλέον εντόπισε τις διαφορές στη συμπεριφορά των πελατών λιανικής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. «Οι καταθέσεις στις ΗΠΑ είχαν ήδη μειωθεί και ήταν επιρρεπείς στη μετατόπιση σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς. Στην Ευρώπη, οι καταθέσεις αυξάνονταν. Και παραμένουν σταθερές, ιδίως οι καταθέσεις λιανικής. Μετά από μια κατάσταση όπως αυτή που μόλις είχαμε, υπάρχει μια φυγή προς την ποιότητα. Οι ισχυρότερες, μεγαλύτερες, καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, πιο ρευστοποιήσιμες, πιο συντηρητικές τράπεζες τείνουν να επωφελούνται, και αυτό το είδαμε στους αριθμούς μας.»

Τέλος, αναφερόμενους στους κινδύνους δεν δίστασε να κρούσει τον κώδωνα. «Μετά από χρόνια παγκοσμιοποίησης, θετικής δυναμικής και ενός υποστηρικτικού οικονομικού περιβάλλοντος, αντιμετωπίζουμε ένα αβέβαιο μέλλον. Κοιτάξτε τον πληθωρισμό, ο οποίος θα παραμείνει υψηλός για διαρθρωτικούς λόγους. Κοιτάξτε τα επιτόκια. Κοιτάξτε τη γεωπολιτική. Κοιτάξτε την οικονομία. Κοιτάξτε την αποπαγκοσμιοποίηση, την επαναφορά των αλυσίδων αξίας. Όλα αυτά τα πράγματα συμβαίνουν παράλληλα. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάτι κακό θα συμβεί, και οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν εγχειρίδιο δράσης, επειδή το εγχειρίδιό μας είναι για τις προηγούμενες κρίσεις, όχι για την επόμενη κρίση. Γι’ αυτό λέω στην ομάδα μου: Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή