Σημαντική μείωση καταγράφει η παραγωγή ρυζιού από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τιμές να ανεβαίνουν δραματικά για περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας -Ειρηνικού, η οποία καταναλώνει το 90% του παγκόσμιου ρυζιού.

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να σημειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Και ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους για ένα από τα πιο καλλιεργούμενα σιτηρά στον κόσμο θα βλάψει τους μεγάλους εισαγωγείς.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές του ρυζιού εδώ και μία δεκαετία», δήλωσε ο Τζαρλς Χαρτ, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions.

Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research.

Έλλειψη ρυζιού απειλεί τώρα την Ευρώπη

Στα ύψη οι τιμές

Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 $ ανά cwt έως το 2023 από έτος μέχρι σήμερα και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 $ ανά cwt το 2024, σύμφωνα με την έκθεση. Το Cwt είναι μια μονάδα μέτρησης για ορισμένα προϊόντα όπως το ρύζι.

Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά», είπε ο Χαρτ.

Το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022/2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης.

Προβλήματα

Υπάρχει έλλειψη ρυζιού ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες όπως η Κίνα και το Πακιστάν.

Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, Κίνα, επλήγησαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες .

Οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις στην επαρχία Γκουανγκσί και Γκουανγκντόνγκ της χώρας, τους σημαντικότερους κόμβους παραγωγής ρυζιού της Κίνας, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες σε τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence .

Ομοίως, το Πακιστάν – το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού – είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% από έτος σε έτος λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), χαρακτηρίζοντας τον αντίκτυπο ως «ακόμη χειρότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Όπως επισημαίνει το CNBC το ρύζι είναι μια ευάλωτη καλλιέργεια και έχει την υψηλότερη πιθανότητα ταυτόχρονης απώλειας καλλιεργειών κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος Ελ Νίνιο, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη .

Εκτός από τις αυστηρότερες προκλήσεις εφοδιασμού, το ρύζι έγινε μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση μετά την άνοδο της τιμής άλλων μεγάλων σιτηρών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πρόσθεσε ο Χαρτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή