«Απογειώθηκε» τον Φεβρουάριο η τιμή της παέγια, στην Ισπανία, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου, του ρυζιού και των οσπρίων αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Ισπανία: Πατώντας «φρένο» στον ανεξέλεγκτο τουρισμό

Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη Paella Index του Bloomberg, ο οποίος συνθέτει στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας, τον Φεβρουάριο το κόστος των βασικών συστατικών που απαιτούνται για το μαγείρεμα του πιάτου που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της χώρας, αυξήθηκε κατά 19,1% σε σχέση με έναν χρόνο πρίν.

Πρόκειται για ποσοστό υπερτριπλάσιο του συνολικού πληθωρισμού της χώρας, που ανέρχεται στο 6%. «Πρωταγωνιστής» των αυξήσεων αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 33,5%. Το κόστος για όσπρια και λαχανικά αυξήθηκε κατά 23,6%, ενώ του ρυζιού κατά 21,2%.

Όπως τονίζει το Bloomberg, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, ακόμη και μετά τη μείωση των φόρων στα βασικά βασικά είδη διατροφής από την κυβέρνηση, στις αρχές του έτους. Η πτώση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών λόγω των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό, έχουν οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας.

«Απλησίαστη» η πίτσα Μαργαρίτα

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου το κόστος ενός άλλου φαγητού που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της κουζίνας των μεσογειακών χωρών, η ναπολιτάνικη πίτσα Μαργαρίτα, είχε καταγράψει άνοδο 30% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ιταλία: Αύξηση 30% στο κόστος της πίτσας «Μαργαρίτα»

Εκτός από την ενέργεια, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε το κόστος της μοτσαρέλας, με αύξηση σχεδόν 27%, και του αλευριού (22%). Ενδεικτικό της σφοδρότητας με την οποίαν πλήττει το κύμα πληθωρισμού την Ιταλία, είναι το γεγονός ότι τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται η πίτσα Μαργαρίτα αποτελούν βασικά στοιχεία στο καλάθι αγορών κάθε νοικοκυριού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα