Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επενδυτές της Nestle, καθώς προειδοποιούν για «συστημικούς κινδύνους» από τα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να απεξαρτηθεί από προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη.

Nestle: Μείωση των πωλήσεων μετά τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων

Πίεση από θεσμικούς επενδυτές

Μια ομάδα θεσμικών επενδυτών αύξησε την πίεση στη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, ώστε να εξαρτηθεί λιγότερο από τα ανθυγιεινά προϊόντα και προειδοποίησε ότι η υπερκατανάλωση συσκευασμένων προϊόντων με περιορισμένη θρεπτική αξία από τους καταναλωτές εγκυμονεί κινδύνους για τις οικονομικές αποδόσεις.

Μέτοχοι με περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, καλούν τον όμιλο με έδρα την Ελβετία να θέσει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού των εσόδων του από πιο υγιεινά τρόφιμα και ποτά. Εν όψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας στη Λωζάνη την Πέμπτη, δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν το θέμα στα άκρα, εκτός εάν η διοίκηση τις εταιρείας ασπαστεί τις ανησυχίες τους.

Η δημόσια δήλωση, που υπογράφεται από ιδρύματα όπως η Legal & General Investment Management και πολλά δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, είναι η τελευταία πρωτοβουλία σε μια μακροχρόνια εκστρατεία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μετόχων για να ωθήσουν τις εταιρείες τροφίμων να κάνουν τα προϊόντα τους περισσότερο υγιεινά.

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει φόρους και περιορισμούς στη διαφήμιση στα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς η βιομηχανία τελεί υπό αυξημένο έλεγχο σχετικά με τον βαθμό στον οποίο συμβάλλει στην παγκόσμια παχυσαρκία.

Η παρέμβαση των επενδυτών έρχεται ακόμη και σε μια περίοδο που η Nestle, της οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τα KitKat, Milkybar και Smarties, έχει γίνει πιο «ανοιχτή» σχετικά με τη διατροφική αξία της σειράς προϊόντων της.

Μείωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών

Οι επενδυτές ζητούν από τη Nestlé – το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει επίσης δημητριακά Cheerios, ζυμαρικά Maggi και ζυμαρικά Buitoni – να καθορίσει έναν στόχο για το ποσοστό των εσόδων της από πιο υγιεινά τρόφιμα, ενώ η εταιρεία δεσμεύτηκε να αυξήσει τις πωλήσεις τέτοιων προϊόντων σε απόλυτους όρους.

Η Nestle, η οποία δήλωσε ότι «έθεσε ένα νέο πρότυπο στην εταιρική διαφάνεια» σε ολόκληρο τον κλάδο, τον περασμένο μήνα αποκάλυψε ότι λιγότερο από το μισό χαρτοφυλάκιο των mainstream προϊόντων της θα μπορούσε να θεωρηθεί «υγιεινό».

Ο Mark Schneider, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι η Nestle είχε σημειώσει πρόοδο στη μείωση του νατρίου, της ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά η εταιρεία θα μπορούσε να προωθήσει πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις και ότι οι λιχουδιές όπως η σοκολάτα δεν προορίζονται να είναι υγιεινές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή