Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, γυρνώντας σε θετικό και το πρόσημο της εβδομάδας, καθώς έλαβαν αναπάντεχη στήριξη από ορισμένα εταιρικά κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,25%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων όμως να χάνει 3,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.914 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 15.881 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,51% στις 7.577 μονάδες.

Προστάτευσε τα εβδομαδιαία κέρδη το Χρηματιστήριο – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Η πρώτη εβδομάδα των αποτελεσμάτων προκάλεσε έντονη νευρικότητα στις αγορές, με τους δείκτες όμως να καταφέρνουν να κρατήσουν τα επίπεδα. Ο FTSE 100 και CAC 40 έκλεισαν θετικά κατά 0,54% και 0,76% αντίστοιχα, ενώ ο DAX κέρδισε 0,47%.

Η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP ανακοίνωσε υψηλότερα έσοδα και λειτουργικά κέρδη, μπροστά από την πρόβλεψη συναίνεσης της εταιρείας. Αναθεώρησε προς τα κάτω όμως τις ετήσιες προβλέψεις για τα κέρδη λόγω μιας εκποίησης. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 5%.

Η Holcim, η ελβετική εταιρεία παραγωγής δομικών υλικών, ανακοίνωσε αύξηση εσόδων και κερδών που ήταν πάνω από τις προσδοκίες και αύξησε τις προβλέψεις της. Οι μετοχές όμως υποχώρησαν κατά 0,3%.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, τα προσωρινά στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών της S&P Global έδειξαν την ταχύτερη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Γαλλίας από τον Μάιο του 2022, αν και αυτή προήλθε από τις υπηρεσίες και η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε. Η επιχειρηματική άνοδος της Γερμανίας καθοδηγήθηκε επίσης από τις υπηρεσίες, αν και η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε συγκρατημένα.

Από την άλλη, πτώση 0,9% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι εκτίμησης για μείωση κατά 0,5%, για την οποία οι λιανοπωλητές απέδωσαν εν μέρει στον ασυνήθιστα υγρό καιρό. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο, όπως έδειξε μια ευρέως παρακολουθούμενη έρευνα της GfK, αν και οι συντάκτες σημείωσαν «συνεχιζόμενες ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, με τον γενικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 10,1% και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά να αυξάνονται κατά 19,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής του Μαΐου, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αποφασίσουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποδηλώνουν ότι μπορεί να συνεχίσουν και πέραν αυτού, με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, να δηλώνει την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ «έχει ακόμη λίγο δρόμο να διανύσει» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές