Δύο εταιρείες που κατασκευάζουν εργαλεία για την κατασκευή μικροτσίπ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι πωλήσεις προς την Κίνα θα αυξηθούν μέσα στο 2023 παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές που έχουν τεθεί από τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια στελεχών της Lam Research με έδρα την Καλιφόρνια και της ολλανδικής ASML Holdings αποτελούν ένδειξη ότι η Κίνα μπορεί να είναι μεγαλύτερος πελάτης για τον κλάδο από ό,τι αναμενόταν φέτος, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης για λιγότερο προηγμένα τσιπ όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.

Συνεργασία Intel-ARM στη συμβατότητα κατασκευής ημιαγωγών

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και οι πωλήσεις της Lam ήταν χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο λόγω της ύφεσης στο επιμέρους κομμάτι της αγοράς τσιπ μνήμης.

Και οι δύο δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν ότι οι πωλήσεις σε κινεζικές εταιρείες θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες παρά την επιβολή σαρωτικών περιορισμών στον κλάδο ημιαγωγών της Κίνας από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Αιτία των περιορισμών είναι ότι το Πεκίνο φέρεται να να χρησιμοποιεί αμερικανικής τεχνολογίας μικροτσίπ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών του.

Το… παραθυράκι

Σημειώνεται ότι η Lam υπόκειται στους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ και η ASML θα υπόκειται σε νέους κανόνες από την ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με τις πωλήσεις στην Κίνα αργότερα εντός του έτους. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτοί οι κανόνες μέχρι στιγμής έχουν επηρεάσει μόνο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ.

Οι Lam και ASML αναφέρουν ότι οι Κινέζοι πελάτες αγοράζουν εργαλεία για την κατασκευή λιγότερο προηγμένων τσιπ που πηγαίνουν σε προϊόντα όπως ηλεκτροκίνητα οχήματα, κινητά τηλέφωνα και προσωπικούς υπολογιστές εν μέσω της προσπάθειας της χώρας για πιο αυτάρκη παραγωγή.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Lam, αρχικά είχε υπολογίσει ότι οι περιορισμοί στην Κίνα θα της κοστίσουν μεταξύ 2 και 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων το 2023. Όμως η εταιρεία ανέφερε ότι είχε λάβει μια «διευκρίνιση» των κανόνων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας να δηλώνει κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι θα επιτραπεί στην Lam να πουλήσει εργαλεία αξίας «μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» που αρχικά πίστευε ότι ήταν απαγορευμένα.

A worker holds a semiconductor wafer at the chip packaging firm Unisem (M) Berhad plant in Ipoh, Malaysia October 15, 2021. REUTERS/Lim Huey Teng

Η ASML από την πλευρά της ανέφερε ότι έχει ένα ανεκτέλεστο ποσό περίπου 39 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με περίπου δύο χρόνια αποστολών εργαλείων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε στους επενδυτές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι οι Κινέζοι πελάτες που εργάζονται για την παραγωγή λιγότερο προηγμένων τσιπ αποτελούν περίπου το 30% αυτών των παραγγελιών. Πρόκειται για ένα άλμα σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν η ASML είπε ότι η Κίνα αποτελούσε το 18% του τότε ανεκτέλετου των 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εντός του έτους, η ASML θα πρέπει να αρχίσει να υποβάλλει αίτηση στην ολλανδική κυβέρνηση για άδειες εξαγωγής για τις λεγόμενες μηχανές βαθιάς υπεριώδους λιθογραφίας (DUV) για αποστολή στην Κίνα αφού οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν να αρχίσουν να ρυθμίζουν τα συγκεκριμένα εργαλεία.

Σημειώνεται ότι δεν είναι οι πιο προηγμένες μηχανές της ASML, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά κοντά στις υπερσύγχρονες μηχανές της ώστε να κατασκευάζουν ισχυρά υπολογιστικά τσιπ και προηγουμένως δεν περιορίζονταν από κανόνες εξαγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή