Σε αναστολή των πωλήσεων ημιαγωγών στην Κίνα προχωρά ο ολλανδικός τεχνολογικός κολοσσός ASML, στον απόηχο των νέων περιορισμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, διαταράσσοντας την κινεζική βιομηχανία κατασκευής τσίπ.

Η ASML έστειλε μήνυμα στους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξυπηρετούν Κινέζους πελάτες, καθώς οι τελευταίοι έλεγχοι στις εξαγωγές από την Ουάσιγκτον αρχίζουν να πλήττουν την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ.

Το εσωτερικό σημείωμα

Η ολλανδική εταιρεία ανέφερε σε ένα σημείωμα ότι οποιοσδήποτε από το προσωπικό που εργάζεται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, κατόχων πράσινης κάρτας και ξένων υπηκόων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, «απαγορεύεται να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες σε προηγμένα εργοστάσια στην Κίνα».

Οι εργαζόμενοι της ASML στις ΗΠΑ «πρέπει να απέχουν – είτε άμεσα είτε έμμεσα – από την εξυπηρέτηση, την αποστολή ή την παροχή υποστήριξης για οποιονδήποτε πελάτη στην Κίνα μέχρι νεοτέρας, ενώ η ASML αξιολογεί ενεργά ποια συγκεκριμένα καταστήματα επηρεάζονται από αυτόν τον περιορισμό».

Διαβάστε επίσης: ASML: Ο ολλανδικός κολοσσός τεχνολογίας τσιπ μείωσε τις προοπτικές πωλήσεων

Το σημείωμα της ASML, το οποίο κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώθηκε ως αυθεντικό από εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η ASML είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παίκτες στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών, επειδή παράγει μια μηχανή που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο. Η εταιρεία που έχει την έδρα της το Βελντχόβεν, ένα μικρό χωριό στην Ολλανδία κοντά στην πόλη Αϊντχόβεν, είναι η μόνη που κατασκευάζει μηχανήματα λιθογραφίας τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν τις μεγάλες εταιρίες ημιαγωγών να παράγουν τσιπ για πολυάριθμες χρήσεις.

Οι κανόνες της Ουάσιγκτον

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσπισε σαρωτικούς κανόνες που στόχευαν να αποκόψουν την Κίνα από βασικά τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών.

Ως μέρος αυτών των κανόνων, όσοι Αμερικανοί ή εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και υποστηρίζουν την ανάπτυξη ή την παραγωγή ορισμένων τσιπ στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για στρατιωτικές χρήσεις, χρειάζονται ειδική άδεια για να το κάνουν.

Σημειώνεται, ότι ο κανόνας εμφανίζεται αρκετά ασαφής και οι εταιρείες προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει στην πράξη. «Εργαζόμαστε επιμελώς για να αξιολογήσουμε τους νέους κανονισμούς και τον αντίκτυπό τους στην ASML», ανέφερε η εταιρεία στο υπόμνημά της.

Εξαιρέσεις

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν επίσης χορηγήσει εξαιρέσεις από τους νέους περιορισμούς τους σε μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο.

Η TSMC έλαβε άδεια ενός έτους για να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικό εξοπλισμό κατασκευής τσιπ και να τον στείλει στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Κίνα, ανέφερε η Nikkei. Οι δραστηριότητες της TSMC στο εργοστάσιό της στο Ναντζίνγκ της Κίνας αφορούν λιγότερο εξελιγμένα τσιπ.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την απόκτηση πρόσβασης στην Κίνα στα πιο προηγμένα τσιπ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές εφαρμογές, τεχνητή νοημοσύνη ή υπερυπολογιστές.

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία κατασκευής τσιπ Samsung και η SK Hynix έχουν επίσης λάβει εξαιρέσεις ενός έτους από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν εξοπλισμό στα εργοστάσιά τους στην Κίνα χωρίς  άδεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία