Είναι προφανές πώς η οικονομική αστάθεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις – λιγότερα χρήματα σημαίνει περισσότερο συμβιβασμό. Ωστόσο, μια οικονομική άνοδος μπορεί επίσης να δημιουργήσει προκλήσεις στους γάμους και τις μακροχρόνιες συνεργασίες.

Η απόκτηση ενός χρηματικού ποσού που «αλλάζει τη ζωή» μπορεί να είναι αποπροσανατολιστικό, λέει η Susan Bradley, πιστοποιημένη χρηματοοικονομική προγραμματίστρια και ιδρύτρια του Sudden Money Institute.

Πώς να παντρευτείτε έναν Κροίσο – Η «προξενήτρα» των πλουσίων συμβουλεύει

«Τονώνει τις πεποιθήσεις και τα συστήματα αξιών, τα οποία, ίσως υπήρχαν από τότε, αλλά δεν είχατε την ευκαιρία να μιλήσετε για αυτά», λέει.

Στους γάμους αντίθετου φύλου, ποιος σύντροφος βγάζει περισσότερα χρήματα μπορεί επίσης να είναι πηγή άγχους, ειδικά αν είναι η γυναίκα.

Πόσα χρήματα πρέπει να βγάζετε για να μην πάρετε διαζύγιο

«Δεν ανήκεις πια στη φυλή σου»

Για πολλούς Αμερικανούς, το να μεταπηδήσετε από «δεν έχω» σε «έχω» σημαίνει ότι εγκαταλείπετε την κοινωνικοοικονομική «φυλή» σας», λέει στο CNBC ο Brad Klontz, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής και καθηγητής οικονομικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Creighton.

«Συνήθως λέω στους ανθρώπους: Είτε πρέπει να απαλλαγείτε από όλα σας τα χρήματά σας είτε να απαλλαγείτε από όλους τους φίλους σας», λέει. «Αυτή είναι μια ακραία δήλωση, αλλά φαίνεται να ισχύει πολλές φορές».

Για πολλούς, μια σημαντική αύξηση του μισθού ή η κληρονομιά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού συχνά σημαίνει ότι μπορούν τώρα να επιδοθούν σε ορισμένες δραστηριότητες που οι φίλοι τους δεν μπορούν.

Το ζευγάρι με το οποίο κάνετε πάντα διακοπές ενδέχεται να μην μπορεί να αντέξει οικονομικά το πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο θέλετε να μείνετε ή τα νέα εστιατόρια που θέλετε να δοκιμάσετε.

Οι φίλοι μπορεί επίσης να αρχίσουν να περιμένουν περισσότερες χάρες.

«Δεν ανήκεις πια στη φυλή σου, οπότε αρχίζουν να σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά», λέει ο Klontz. «Όταν βγαίνετε για μεσημεριανό γεύμα, υποτίθεται ότι πληρώνετε όλη την ώρα τώρα; Οι άνθρωποι λένε, «Φυσικά και θα το έκανα, αυτοί είναι οι φίλοι μου». Λοιπόν, πόσες φορές το κάνεις αυτό πριν αρχίσουν να νιώθουν περίεργα και εσύ να νιώθεις περίεργα;»

Ακόμη και τα μέλη της οικογένειας αρχίζουν να σας βλέπουν με διαφορετικό πρίσμα.

«Ο ξάδερφός μου θέλει κάποια χρήματα για αυτό, ο θείος μου θέλει να επενδύσω στην επιχείρησή τους», λέει ο Klontz. «Αυτή η δυναμική συμβαίνει συνέχεια. Βλέπετε ξαδέρφια που δεν έχετε ακούσει ποτέ να εμφανίζονται στην πόρτα σας».

Όλα αυτά μπορεί να είναι αρκετά απομονωτικά. Και, επειδή είμαστε εξελικτικά προγραμματισμένοι να πιστεύουμε ότι η απώλεια ενός κοινωνικού δικτύου μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσής μας, μπορεί επίσης να προκαλέσει.

«Έχουμε μια ζώνη οικονομικής άνεσης και υπάρχουν τόσες πολλές ψυχολογικές μεταβλητές που μας κρατούν σε αυτή τη ζώνη οικονομικής άνεσης», λέει ο Klontz. «Όσο πιο μακριά φτάνουμε από αυτή τη ζώνη οικονομικής άνεσης, τόσο περισσότερο άγχος και στρες βιώνουμε».

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε τους νικητές του λαχείου να πετούν όλα τα λεφτά τους, λέει: «Είναι αυτή η ψυχολογική επιθυμία να επιστρέψουμε στη φυλή μας».

«Μερικοί πιστεύουν ότι οι πλούσιοι δεν είναι καλοί»

Στο Sudden Money Institute, η Μπράντλεϋ μεταφέρει τους πελάτες σε αυτή την κατάσταση όλη την ώρα και λέει ότι πολλοί από αυτούς αισθάνονται ένα είδος γνωστικής ασυμφωνίας.

Η πρόσβαση σε ένα νέο επίπεδο ζωής σάς προσφέρει επιλογές που αμφισβητούν το ήθος σας και το πώς βλέπετε τον εαυτό σας.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πλούσιοι δεν είναι καλοί, και τώρα είμαι ένας από αυτούς», λέει.

Μέσα σε μια σχέση, το πιο κοινό πρόβλημα που βλέπει η Μπράντλεϊ είναι ότι ο ένας σύντροφος θέλει να μετακομίσει σε μια νέα, συνήθως πιο ακριβή, περιοχή και ο άλλος όχι.

«Μπορεί να είναι άβολο όταν υπάρχουν δύο διαφορετικές πεποιθήσεις για αυτό», λέει. «Όπου κάποιος θέλει να αγοράσει ένα σπίτι και να αρχίσει να ζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για τα σπίτια τους. Μερικοί άνθρωποι δεν νοιάζονται αρκετά για αυτό. Δεν τους νοιάζει να κάνουν αυτή την προσαρμογή. Τους ρίχνει».

«Οι περισσότερες μεταβάσεις χρειάζονται πέντε έως έξι χρόνια»

Αλλά μόνο και μόνο επειδή η αλλαγή αυτή προκαλεί κλυδωνισμούς κροταλίζει δεν σημαίνει ότι είναι μη διαχειρίσιμη, λέει η Bradley. Απλώς πρέπει να αφήσετε στον εαυτό σας χρόνο για μετάβαση, κάτι που πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνει γρήγορα.

«Οι περισσότερες μεταβάσεις χρειάζονται πέντε ή έξι χρόνια», λέει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus