Η καταπολέμηση των ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, φαντάζει μια όλο και πιο δύσκολη υπόθεση τα τελευταία χρόνια. Ο άνισος χαρακτήρας αυτής της νέας μάχης έχει γίνει αισθητός από την Ελλάδα μέχρι και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καλιφόρνια. Ο αγώνας, όμως, για την εφεύρεση νέων και καινοτόμων λύσεων που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ μοιάζει να είναι μια υπόθεση που κατά κάποιο τρόπο έχει ελληνικό χαρακτήρα.

Ο ομογενής Πίτερ Διαμαντής, διεθνούς φήμης πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας, δεν είναι γνωστός για τους χαμηλούς στόχους που βάζει. Αυτή τη φορά, το νέο πρόβλημα που έχει βαλθεί να λύσει μαζί την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, την ομογενή επιχειρηματία Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς και τον συνεργάτη του, Γιάννη Ψάλτη, είναι οι δασικές πυρκαγιές.

Ζερεφός για κλιματική αλλαγή: Αύξηση μέσης θερμοκρασίας και μείωση βροχοπτώσεων στην Ελλάδα

Παρά το υψηλό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, οι τεχνολογίες διαχείρισης των πυρκαγιών δεν έχουν εξελιχθεί σημαντικά εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ο κ. Διαμαντής δεν ενδιαφέρεται απλώς να τις σβήσει. Αυτό που στην ουσία θέλει να κάνει είναι να τις εξαφανίσει. Για αυτό τον στόχο, είναι έτοιμος να διαθέσει 11 εκατομμύρια δολάρια μέσω του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «X PRIZE». Πρόκειται για μια οργάνωση που πρωταγωνιστεί στη διεκπεραίωση διαγωνισμών που προσφέρουν κίνητρα για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας.

Με μια λαμπερή εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, η οργάνωση γιόρτασε την έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού «XPRIZE Wildfire». Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και θα απονείμει 11 εκατομμυρία δολάρια σε διαγωνιζόμενες ομάδες που θα παράγουν καινοτόμες τεχνολογικά ιδέες για τον τερματισμό των καταστροφικών πυρκαγιών. Η αποστολή του διαγωνισμού είναι να συνδυαστούν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα drones και οι αισθητήρες προκειμένου οι πυρκαγιές να ανιχνεύονται και να σβήνονται μέσα σε χρόνο ρεκόρ, καθώς αυτό είναι εύκολο να γίνει πριν αυτές εξαπλωθούν. Πρόσφατα, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο έδωσαν προτεραιότητα στις καταστροφικές πυρκαγιές ως μια απειλή για το περιβάλλον, την οικονομία και την ασφάλεια.

Ο Διαγωνισμός «XPRIZE Wildfire»

Ο διαγωνισμός «XPRIZE Wildfire» θα δώσει κίνητρα σε ομάδες να καινοτομήσουν σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών πάνω σε δύο συμπληρωματικούς τομείς που έχουν σχεδιαστεί για να μεταμορφώσουν τον τρόπο ανίχνευσης, διαχείρισης και καταπολέμησης των πυρκαγιών:

– Στον τομέα «Διαστημική Ανίχνευση Πυρκαγιάς» (Space-Based Wildfire Detection & Intelligence), οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό για να ανιχνεύσουν με ακρίβεια όλες τις πυρκαγιές σε μια έκταση που θα είναι μεγαλύτερη από ολόκληρες πολιτείες των ΗΠΑ ή χώρες και 10 λεπτά για να χαρακτηρίσουν με ακρίβεια και να παρουσιάσουν τα δεδομένα στους υπεύθυνους πυρόσβεσης στο έδαφος με τα λιγότερα λάθη.

– Στον τομέα «Αυτόνομη Ανταπόκριση σε Πυρκαγιές» (Autonomous Wildfire Response), οι ομάδες θα έχουν 10 λεπτά για να ανιχνεύσουν και να καταστείλουν αυτόνομα μια πυρκαγιά υψηλού κινδύνου σε μια δύσκολη περιβαλλοντικά περιοχή 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

– Το βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων «Lockheed Martin Accurate Detection Intelligence Bonus Prize» θα απονεμηθεί για καινοτομίες στον ακριβή εντοπισμό των πυρκαγιών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green