«Πράσινο φως» για τη νέα νομοθεσία που προβλέπει τη βελτίωση των απαιτήσεων ευστάθειας για τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «ro-ro» άναψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως επισημαίνεται, η νέα οδηγία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας τόσο των πλοίων όσο και των επιβατών στην ΕΕ, σύμφωνα με τα νέα διεθνή πρότυπα στον τομέα.

Τα επιβατηγά πλοία «Ro-ro» παρέχουν πολυάριθμες θαλάσσιες συνδέσεις εντός των κρατών μελών, μεταξύ κρατών μελών και με τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, έχουν μεγάλη σημασία για τις μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Η πρόταση για αναθεώρηση της υφιστάμενης οδηγίας προέρχεται από θαλάσσια ατυχήματα, όπως η βύθιση του «Estonia» το 1994.

Ναυτιλία: Αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις ναυτικών

Τι διασφαλίζεται

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αναθεωρημένη οδηγία διασφαλίζει, στο μέτρο του δυνατού, τη συνέπεια με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα για τη σταθερότητα των επιβατηγών πλοίων που έχουν «πληγεί» και ενημερώθηκαν πρόσφατα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του 2020 για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (Σύμβαση SOLAS).

Ο ΙΜΟ εισήγαγε πρόσφατα ένα νέο μοντέλο για την αξιολόγηση της επιβίωσης των επιβατηγών πλοίων «ro-ro», καθώς και νέες σχετικές απαιτήσεις. Ωστόσο, αυτά τα νέα διεθνή πρότυπα δεν συνάδουν πλήρως με τις απαιτήσεις που ισχύουν ήδη στην Ένωση για μικρότερα νέα πλοία. Ως εκ τούτου, ο νέος νόμος διατηρεί ένα επίπεδο απαιτήσεων ασφαλείας ισοδύναμο με το υφιστάμενο δίκαιο της Ένωσης για αυτά τα πλοία.

Η αναθεωρημένη οδηγία αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των απαιτήσεων εισόδου πλοίων εντός της Ένωσης για υπάρχοντα μεγάλα ferries που δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί στην Ένωση. Το κείμενο της νέας οδηγίας διατηρεί τον γενικό σκοπό της αρχικής πρότασης της Επιτροπής, εκτός από την παράταση της προθεσμίας μεταφοράς από 12 σε 18 μήνες.

Επόμενα βήματα

Η νέα οδηγία θα δημοσιευθεί σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να μεταφέρουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακτοπλοΐα
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά