Οι δύο μεγαλύτεροι πληρεξούσιοι σύμβουλοι της AIG προέτρεψαν τους μετόχους της να ψηφίσουν κατά του μπόνους του διευθύνοντος συμβούλου της ύψους 50 εκατ. δολαρίων, λέγοντας ότι το ειδικό πενταετές πρόγραμμα είναι υπερβολικό και δεν συνδέεται επαρκώς με την απόδοση της εταιρείας. Ο Πίτερ Ζαφίνο, ο οποίος ηγείται της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας από το 2021, χαρακτηρίσθηκε ως «οραματιστής, διορατικός ηγέτης» όταν η AIG ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο την πενταετή επέκταση του συμβολαίου του, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η ανταμοιβή του σε μετοχές.

BNP Baribas: Aύξηση των μπόνους για το 2022

Σε σημείωμά της ενόψει της ετήσιας συνέλευσης της AIG τον επόμενο μήνα, η Glass Lewis αναφέρει ότι το μπόνους ώθησε την ετήσια αμοιβή του Ζαφίνο πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των εταιρειών που συνεργάζεται η Glass Lewis, χωρίς επαρκή αιτιολογία και συνέστησε στους επενδυτές να ψηφίσουν εναντίον της.

Η ISS ζήτησε επίσης να μην εγκριθεί το μπόνους, λέγοντας ότι έχει «σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη δομή του», υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δεν έχει συνδεθεί με κριτήρια που αφορούν την επίδοση της εταιρείας. «Υπάρχει μια γενική προσδοκία ότι τα μεγάλα μπόνους εκτός κύκλου θα πρέπει να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επίτευξη αυστηρών πολυετών κριτηρίων στην απόδοση, σε αναγνώριση των πρόσθετων ευκαιριών για την ανταμοιβή που παρέχουν», πρόσθεσε.

Η ISS και η Glass Lewis, οι δύο μεγαλύτερες πληρεξούσιες εταιρείες με δικαίωμα ψήφου, έχουν σημαντική επιρροή στους παθητικούς επενδυτές και τα μεγάλα ιδρύματα, τα οποία συχνά ακολουθούν τις συστάσεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ψηφίσουν για τα θέματα στις γενικές συνελεύσεις. Η ψηφοφορία για τις αμοιβές της AIG δεν είναι δεσμευτική. Ολόκληρη η πενταετής ανταμοιβή του Ζαφίνο συμπεριλήφθηκε στην αμοιβή του για το 2022, ανεβάζοντας τη συνολική αποζημίωσή του για το έτος σε 75,3 εκατ. δολάρια, από 21,9 εκατ. δολάρια το προηγούμενο.

Η πορεία του Ζαφίνο

Ο Ζαφίνο εντάχθηκε στην AIG το 2017 ως διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας και διορίστηκε πρόεδρος το 2019, πριν αναλάβει τον πρόσθετο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου δύο χρόνια αργότερα. Η εταιρεία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της θητείας του, με κινήσεις όπως η περυσινή Αρχική Δημόσια Προσφορά της εταιρείας ασφάλισης ζωής και συνταξιοδότησης, Corebridge. Η AIG έχει αλλάξει μια σειρά από διευθύνοντες συμβούλους και έχει προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση στο πλαίσιο της διάσωσής της κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στη δήλωση που πρέπει να παρέχει μια αμερικανική εταιρεία στους επενδυτές πριν από τις ψηφοφορίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ανέφερε ότι ένα σημαντικό θέμα που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους μετόχους ήταν «η σημασία της διατήρησης του Ζαφίνο και η σταθερότητα που παρέχει».

Ο Τζον Ράις, επικεφαλής ανεξάρτητος διευθυντής στο διοικητικό συμβούλιο της AIG, δήλωσε ότι οι αναλύσεις που παρείχαν η ISS και η Glass Lewis ήταν ελλιπείς και δεν αναγνώριζαν τις φιλικές προς τους μετόχους διατάξεις στη συμφωνία για την αμοιβή του Ζαφίνο.

«Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι ο συνδυασμός των αμοιβών του Πίτερ ισορροπεί κατάλληλα τους στόχους για την απόδοση με την προοπτική της βιώσιμης και κερδοφόρας ανάπτυξης. Εξασφαλίζοντας την ηγεσία του για τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια, η συμφωνία απασχόλησης του Πίτερ θα του δώσει κίνητρο να συνεχίσει να οδηγεί στη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για την AIG και τους μετόχους μας», δήλωσε ο Ράις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή