Μετά από αρκετές αλλαγές κατεύθυνσης, τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου αντισταθμίστηκαν από ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,27% στις 7.831 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 15.800 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,23% στις 7.483 μονάδες.

Σταθεροποιήθηκε το ΧΑ

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα νέα σήμερα είναι λιγότερο δυσοίωνα, καθώς η Deutsche Bank ανακοίνωσε καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση 9% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, το 11ο συνεχόμενο τριμηνιαίο κέρδος της, καθώς τα έσοδα από τα υψηλότερα επιτόκια αντιστάθμισαν την πτώση των εσόδων της επενδυτικής τράπεζας. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,2%.

Κέρδη άνω του 3% σημείωσε και η BBVA, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν σχεδόν 40% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 χάρη στις καλές επιδόσεις στο Μεξικό, την κύρια αγορά της.

Θετικά και ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός Barclays με κέρδη άνω του 5%, καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,78 δισ. στερλινών για το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας αύξηση 27% σε ετήσια βάση.

Στο περιθώριο, υποστηρικτικά λειτούργησε η εκτίμηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος ότι η Ευρώπη δεν θα διολισθήσει σε ύφεση και ότι η ανεργία θα παραμείνει πολύ χαμηλά. Επίσης, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες.

Στη συνέχεια τόνισε πως «η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση αλλά και ότι δεν προβλέπεται μία τέτοια προοπτική για το 2023, με όλους τους βασικούς δείκτες να παραμένουν ευνοϊκοί» ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι «υπάρχουν και κάποια όχι καλά νέα. Υπάρχουν και κάποιες εντάσεις από το εξωτερικό. Να προσέξουμε πάρα πολύ τις εξελίξεις που έρχονται. Υπήρξε μια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 1,6 και 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο -17,5 και στο -18,9 αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τα δύο στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μετρήσεις.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στο 99,3, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος σε ολόκληρη την ΕΕ, στο 97,3. Ο Δείκτης Προσδοκιών για την Απασχόληση στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 107,4, ενώ διολίσθησε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε ολόκληρο το μπλοκ και διαμορφώθηκε στο 106,1.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές