Απίθανο θεωρεί η UBS το ενδεχόμενο τα καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα του τεχνολογικού τομέα – και συγκεκριμένα των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft, Alphabet και Meta – να σηματοδοτήσουν μια μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία της Wall Street.

Wall Street: Σκίασαν την τεχνολογική άνοδο οι ανησυχίες για την First Republic

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2023 είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, εν μέσω μιας ακόμη υγιούς αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, της βελτίωσης των αλυσίδων εφοδιασμού, των πρωτοβουλιών για τη μείωση του κόστους και της υποχώρησης του δολαρίου. Όμως, όπως επισημαίνεται, ενώ η τρέχουσα περίοδος κερδών μπορεί να μην αποτελέσει αρνητικό καταλύτη για την αγορά μετοχών, τα περιθώρια ανόδου φαίνονται περιορισμένα.

Οι αποτιμήσεις είναι υψηλές τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, σημειώνει η ελβετική τράπεζα, εκτιμώντας ότι τα κέρδη του S&P 500 θα συρρικνωθούν φέτος κατά 5%.

Οι φόβοι για ύφεση

«Οι φόβοι για ύφεση είναι πιθανό να περιορίσουν το κλίμα στην αγορά. Τα πρόσφατα στοιχεία συνεχίζουν να απεικονίζουν μια συνολική αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών τον Απρίλιο, με τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες να επιδεινώνονται και τους καταναλωτές να συγκρατούν τα σχέδια για διακοπές και δαπάνες για οικιακές συσκευές. Η έρευνα της Philadelphia Fed για τις επιχειρηματικές προοπτικές των μεταποιητικών επιχειρήσεων τον Απρίλιο κατέγραψε επίσης υποχώρηση σε νέο χαμηλό επίπεδο. Αναμένουμε ότι οι μετοχές θα κυμανθούν σε ένα εύρος τιμών βραχυπρόθεσμα, καθώς η αγορά ταλαντεύεται μεταξύ των αφηγήσεων περί ήπιας προσγείωσης και ύφεσης», σημειώνεται.

Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ακόμα ότι οι καθυστερημένες επιδράσεις της σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πιο έντονες. «Η First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μείωση των καταθέσεων κατά σχεδόν 102 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, ενώ ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, προειδοποίησε ότι οι μικρότερες τράπεζες ενδέχεται να περιορίσουν τις χορηγήσεις τους προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, είναι επίσης απίθανο να μειώσει τα επιτόκια μόλις τώρα, κατά την άποψή μας. Σε συνδυασμό με τον αυστηρότερο τραπεζικό δανεισμό, η αύξηση των κερδών πιθανότατα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις.»

«Έτσι, βλέπουμε καλύτερη απόδοση κινδύνου στα ομόλογα από ό,τι στις ευρείες αμερικανικές μετοχές στην παγκόσμια στρατηγική μας, προτιμώντας το υψηλής ποιότητας σταθερό εισόδημα λόγω της αξιοπρεπούς απόδοσης και της δυνατότητας για κεφαλαιακά κέρδη σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. Βλέπουμε επίσης αξία στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και στα βιώσιμα ομόλογα», αναφέρει η ελβετική τράπεζα.

Νότια Κορέα, ΗΠΑ και ημιαγωγοί

Το σημείωμα της UBS αναφέρεται ακόμη στην επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ και τις συζητήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γιουν δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία σε κρίσιμες τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες, όπως αναμενόταν. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Γιουν προειδοποίησε για τον “ανταγωνισμό για τεχνολογική ηγεμονία” και προανήγγειλε στενότερο συντονισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κορέας. Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε την κοινή πολιτική ως μια κίνηση για τη διατήρηση της πρόσβασης των ΗΠΑ στους ημιαγωγούς που “δεν έχει σχεδιαστεί για να πλήξει την Κίνα”.» Στην Ευρώπη, ο διευθύνων σύμβουλος της ASML δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η “πρόσβαση στην αγορά της Κίνας” παραμένει το κλειδί, εν μέσω ισχυρών πωλήσεων.

Κατά την προσέγγιση των αναλυτών της UBS, οι γενναιόδωρες αμερικανικές επιδοτήσεις και μια σειρά συντονισμένων ελέγχων των εξαγωγών με στόχο την Κίνα έχουν προκαλέσει μια παγκόσμια βιασύνη για την επανατοποθέτηση της παραγωγής τσιπ και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού. «Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά την ανάπτυξη, θεωρούμε ότι οι ημιαγωγοί της Ασίας (εκτός Κίνας) φαίνονται πιο ελκυστικοί», αναφέρεται.

Το πετρέλαιο

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει ότι καταγράφεται υποχώρηση των τιμών με το αργό μπρεντ να υποχωρεί κατά 3,8% κατά τη διάρκεια της νύχτας «εν μέσω αυξανόμενης ευαισθησίας για τους κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ και λόγω των αναφορών για αύξηση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου». «Τα ασθενέστερα αμερικανικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων αμερικανικών παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών, έχουν προστεθεί στις ενδείξεις συγκράτησης της δραστηριότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ξεχωριστά, το Reuters αναφέρει ότι οι φορτώσεις πετρελαίου τον Απρίλιο από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας θα φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2019, παρά τις δεσμεύσεις της Μόσχας να μειώσει την παραγωγή της. Με την πτώση της Τετάρτης, το Brent έχει πλέον διαγράψει τα απότομα κέρδη που προκάλεσε η αιφνιδιαστική δέσμευση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Απριλίου να μειώσει την παραγωγή.»

Πάντως, η UBS εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Κίνας θα ανεβάσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε επίπεδο ρεκόρ φέτος. Επίσης, οι μειώσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο θα πρέπει να συσφίξουν περαιτέρω την αγορά πετρελαίου. «Παρά την υποχώρηση [των τιμών], θεωρούμε ότι είναι πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερη άνοδος, με το πετρέλαιο να σκαρφαλώνει προς τα 100 δολάρια/βαρέλι τα επόμενα τρίμηνα», τονίζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, που συνιστά στους επενδυτές να στραφούν προς τον χρυσό «ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης