Το αμερικανικό δολάριο παραμένει υπό πίεση, με τον δείκτη DXY να βρίσκεται μόλις μία ανάσα από το πρόσφατο χαμηλό του ενός έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο δείκτης έφτασε σε υψηλό 20 ετών, έχει υποχωρήσει κοντά στο 11%.

Η UBS επανέρχεται με έκθεσή της στις δυσοίωνες προοπτικές για το αμερικανικό νόμισμα, προβλέποντας ακόμα πιο απότομη υποτίμηση. «Πιστεύουμε ότι το δολάριο θα υποχωρήσει περαιτέρω
έναντι βασικών νομισμάτων όπως το ευρώ τους επόμενους 6-12 μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δολάριο: Επιτόκια, Ιαπωνία, Κίνα και αποδολαριοποίηση οδηγούν σε υποχώρηση διαρκείας

Οι τρεις παράγοντες της πτώσης

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα θα διατηρηθούν εξαιτίας τριών βασικών παραγόντων

Αγορές: Η αλαζονεία του δολαρίου και η «δύναμη» του χρυσού

1. Συρρικνώνεται το premium ανάπτυξης των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απολάμβαναν ένα premium ανάπτυξης σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν ότι αυτό θα διαβρωθεί τους επόμενους μήνες. Ενώ τα δεδομένα παραμένουν ισχυρά, η γενικότερη τάση συνηγορεί υπέρ της αποδυνάμωσης της οικονομίας των ΗΠΑ. Την Παρασκευή, ο S&P Global flash US Composite PMI ξεπέρασε τις προσδοκίες στο 53,5 (έναντι 51,2 αναμενόμενο), λόγω του τομέα των υπηρεσιών. Αλλά ο PMI παραγωγής ISM για τον Μάρτιο βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών σχεδόν ετών, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών και άλλα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν επίσης αδυναμία.

Η έρευνα για τις επιχειρηματικές προοπτικές της Philadelphia Fed για τον Απρίλιο έπεσε σε νέο χαμηλό για αυτόν τον κύκλο στα -31,3 (έναντι -19,3 αναμενόμενος) και ο κορυφαίος δείκτης του Conference Board για τον Μάρτιο υποχώρησε επίσης κατά υψηλότερο του αναμενόμενου -1,2% (έναντι -0,7% αναμενόμενο ). Συνολικά, η UBS αναμένει μείωση της διαφοράς ανάπτυξης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης—δεδομένου ότι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη υποστεί πτώσεις, ενώ οι ΗΠΑ πρόκειται να εισέλθουν μόλις σε αυτή τη φάση.

2. Αγορά εργασίας και πληθωρισμός

Η έκθεση για την αγορά εργασίας του Μαρτίου στις ΗΠΑ έδειξε αύξηση κατά 236.000 στις νέες μη γεωργικές θέσεις εργασίας, τη μικρότερη από τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης τα τελευταία δεδομένα της έρευνας JOLTs έδειξαν θέσεις εργασίας χαμηλότερες από τις αναμενόμενες  και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας της περασμένης εβδομάδας παρουσίασαν αύξηση κατά 5.000 σε 245.000 αιτήσεις, υποδηλώνοντας μια πιο ήπια αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Σε ετήσιους όρους, ο μετρικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 5%, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2021 και ο πληθωρισμός στο κόστος στέγασης, ένας από τους κύριους πρόσφατους παράγοντες του βασικού ΔΤΚ, μετριάστηκε επίσης.

3. Η Fed είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια πριν από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, πλησιάζει επίσης πιο κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης με φόντο την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αντίθετα, σε πρόσφατα σχόλιά τους στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκαν πιο επιθετικοί, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά της σύσφιγξης
της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στο 4%.

Κατά τα άλλα, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πάνω από το 10%.

Επιλογές

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS εκτιμά ότι το αμερικανικό δολάριο παραμένει λιγότερο προτιμώμενο στην παγκόσμια στρατηγική της και θα αποδυναμωθεί περαιτέρω έναντι των βασικών ανταγωνιστών της στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%