Τον περιορισμό των εξαγωγών στην Κίνα χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών εξετάζει η Γερμανία, καθώς το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του να μειώσει την οικονομική του έκθεση στην ασιατική χώρα.

Μικροτσίπ: Επιθυμία της Κίνας η ανάπτυξη βιομηχανίας ημιαγωγών

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρόταση αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που συζητά η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, η οποία θα αποκόψει την πρόσβαση της Κίνας σε αγαθά και υπηρεσίες που απαιτούνται για την παραγωγή προηγμένων ημιαγωγών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Εάν εφαρμοστεί, ένα τέτοιο βήμα θα περιόριζε τις γερμανικές εταιρείες όπως η Merck και η BASF από το να πωλούν ορισμένα από τα χημικά προϊόντα τους για ημιαγωγούς στην Κίνα.

Σκλήρυνση της στάσης προς το Πεκίνο

Όπως σχολιάζει το οικονομικό πρακτορείο, ο Σολτς έχει υιοθετήσει μια πιο γερακίσια προσέγγιση προς το Πεκίνο, καθώς καγκελάριος προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων της Γερμανίας στην Κίνα και των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ συνεργάζονται στενά για το θέμα με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν για παγκόσμιο αποκλεισμό της πρόσβασης της Κίνας σε βασικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών. Αξιωματούχοι στο Βερολίνο δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πίεση από την Ουάσινγκτον για το θέμα, αλλά μάλλον μια ισχυρή επιθυμία να συνεργαστούν και να κλείσουν τις γραμμές τους απέναντι στην Κίνα.

Οι ημιαγωγοί

Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικό μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, που βρίσκονται σε όλα τα είδη, από αυτοκίνητα και smartphones μέχρι ψυγεία, ενώ τα υλικά και τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παραγωγή τους είναι συχνά δύσκολο να αποκτηθούν. Η Δύση και πρωτίστως οι ΗΠΑ φιλοδοξούν ότι η επιβολή περιορισμών θα ανακόψει την ικανότητα της Κίνας να προωθήσει τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών.

Οι συνομιλίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με τέτοιους ελέγχους εξαγωγών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα μπορούσε να βλάψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βερολίνου.

Ο ρόλος των Merck και BASF

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ενώ η Γερμανία δεν διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής τσιπ, η Merck και η BASF παρέχουν σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο κρίσιμες χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παραγωγή ημιαγωγών. Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της Merck βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τσιπ στον κόσμο, ενώ η BASF είναι ηγέτης της αγοράς στην Ευρώπη και την Ασία, όπου εδρεύουν οι σημαντικότερες εργολαβικές εταιρείες κατασκευής τσιπ στον κόσμο, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Χωρίς προμήθειες από τη Merck και τη BASF, η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών τσιπ, ενώ ακόμη και οι ικανότητές της να κατασκευάζει ημιαγωγούς θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο Σολτς εξετάζει την επιβολή τέτοιου είδους περιορισμών, επιδιώκει επίσης να διατηρήσει ζωντανές τις σχέσεις με το Πεκίνο. Ο καγκελάριος έχει προσκαλέσει τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ για συνομιλίες στο Βερολίνο στις 20 Ιουνίου, στην πιο πρόσφατη προσπάθειά του να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ της Ευρώπης και της ασιατικής υπερδύναμης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή