Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, μετά την επιβράδυνση που κατέγραψε η οικονομία στις αρχές του 2023.

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 7,8% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την επιβράδυνση στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Τα στοιχεία νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απέφυγε οριακά την ύφεση με σταθερή παραγωγή πρώτου τριμήνου.

Οριακά απέφυγε την τεχνική ύφεση η γερμανική οικονομία

Μια σειρά δημοσιεύσεων αυτήν την εβδομάδα για την υγεία της ευρωζώνης αποκάλυψε επιτάχυνση του πληθωρισμού για τη Γαλλία και την Ισπανία τον Απρίλιο, παράλληλα με τη μέτρια επέκταση για την οικονομία των 20 εθνών της ευρωζώνης τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Συνέχιση της πτώσης

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική του πληθωρισμού και των πιστώσεων. Στη Γερμανία, η Bundesbank προβλέπει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται, αντανακλώντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους από πέρυσι. Οι εξαιρετικά υψηλές αυξήσεις για τα τρόφιμα και άλλα αγαθά, καθώς και τις υπηρεσίες, θα πρέπει επίσης να χαλαρώσουν, ανέφερε στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, αν και δεν έχει αρχίσει ακόμη η αναστροφή της τάσης.

Τον Απρίλιο, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν απότομα από τον Μάρτιο σε όλα τα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια, τα οποία – σε αντίθεση με την εθνική στατιστική υπηρεσία – έχουν ήδη δημοσιεύσει μια λεπτομερή ανάλυση των μηνιαίων στοιχείων τους. Από έναν χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, τα τρόφιμα παρέμειναν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πληθωρισμού, πλήττοντας ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή