Την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σηματοδότησε την Τετάρτη η Κομισιόν, με την παρουσίαση των προτάσεών της, και τη σκυτάλη παίρνει την Παρασκευή το Eurogroup.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Ανοίγει η συζήτηση για την αλλαγή του – Τα όρια, οι «τιμωρίες» και τα στρατόπεδα

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τη μακροοικονομική και τη χρηματοπιστωτική κατάσταση.  Οι υπουργοί Οικονομικών που συνεδριάζουν έξω από τη Στοκχόλμη αναμένεται να «κλειδώσουν» τις προτάσεις για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, που  έχουν φέρει αντιμέτωπες τη δημοσιονομικά αυστηρή Γερμανία με πιο υπερχρεωμένα κράτη μέλη.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – Τι λέει για έλλειμμα και χρέος

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τις κρατικές δαπάνες διατυπώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν, ωστόσο έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική.

Για τη Γερμανία το σχέδιο είναι πολύ ήπιο, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη κερδίσει ορισμένες παραχωρήσεις. Οι κυβερνήσεις στον νότο της ΕΕ διαμαρτύρονται ότι είναι πολύ αυστηρό. Άλλοι πιστεύουν ότι το Βερολίνο έχει ήδη παρέμβει σε μεγάλο βαθμό. Από την πλευρά της, η Επιτροπή εκτιμά ότι είναι καλά ισορροπημένο.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα είναι τρομερά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ και των 27 χωρών της ΕΕ προτού οι Ευρωπαίοι προσέλθουν στις κάλπες σε περίπου ένα χρόνο.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στοχεύει να δώσει στις χώρες της ΕΕ περισσότερα περιθώρια για τον καθορισμό του ρυθμού με τον οποίο πρέπει να μειώσουν το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ τους και να διατηρήσουν τα ετήσια ελλείμματα κάτω από το 3%. Αυτό το κάνει καθορίζοντας μονοπάτια μείωσης του χρέους ανά χώρα επί σειρά ετών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών — αντικαθιστώντας έναν αυστηρότερο αλλά σπάνια εφαρμοσμένο κανόνα που απαιτεί από όλες τις χώρες με πλεονάζον χρέος να το μειώνουν κατά 5 τοις εκατό ετησίως.

Παρόντες και οι κεντρικοί τραπεζίτες

Οι επικεφαλής των οικονομικών του μπλοκ θα συνοδεύονται από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή και το Σάββατο στην άτυπη συνάντηση, η οποία περιλαμβάνει συναντήσεις εργασίας για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά και τον συντονισμό της υποστήριξης για τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Δημοσιονομικοί Κανόνες

Η προσπάθεια της επιτροπής να συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αποδεικνύεται μεγάλη πρόκληση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων προτάσεων την Τετάρτη, ο Λίντνερ κάλεσε συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει ότι οι προτάσεις εξακολουθούν να χρειάζονται σημαντικές προσαρμογές για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα ξεπεράσουν τα υψηλά ελλείμματα και προειδοποίησε ότι η έγκριση δεν είναι αυτόματη.

«Αυτή τη στιγμή, οι προδιαγεγραμμένοι τρόποι μείωσης του χρέους και οι επαπειλούμενες ποινές για τους παραβάτες είναι τόσο σκληροί, που δεν μπορούν καν να εφαρμοστούν», εκτιμά η Süddeutsche Zeitung. «Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη πρέπει τώρα να επενδύσει επειγόντως στο μέλλον της: στον οικολογικό μετασχηματισμό, την ψηφιοποίηση, την άμυνα και όσοι αντιτίθενται στις προτάσεις της Επιτροπής, προτάσσοντας δεσμευτικούς στόχους εξοικονόμησης, το αντιλαμβάνονται επίσης. Καθώς φαίνεται ο αγώνας για τη διαμόρφωση νέων κανόνων για το χρέος είναι πιθανό να τραβήξει μέχρι το τέλος της τρέχουσας ευρωπαϊκής νομοθετικής περιόδου, σε έναν χρόνο».

Για τη στάση της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζει πως «κατά ειρωνικό τρόπο, η Γερμανία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου, παρ’ ότι με τη δική της επιμονή είχε θεσπιστεί το Σύμφωνο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. […]

ΕΚΤ και οικονομία

Στη συνάντηση θα είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup την Παρασκευή, αν και με την επόμενη νομισματική συνεδρίαση να έχει οριστεί για τις 4 Μαΐου, δεν αναμένεται να ανοίξει πολύ τα χαρτιά της όσον αφορά τα επιτόκια.

Αντίθετα, μπορεί να ρωτηθεί για τις αναγνώσεις της οικονομικής παραγωγής του πρώτου τριμήνου, που πρόκειται να δημοσιευθούν νωρίς την Παρασκευή. Τα στοιχεία είναι πιθανό να δείχνουν ότι η ευρωζώνη και οι μεγάλες οικονομίες της απέφυγαν μια ύφεση που φαινόταν αναπόφευκτη πριν από ένα χρόνο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Λαγκάρντ θα μοιραστεί τη σκηνή με τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος μπορεί να δώσει κάποιες υποδείξεις για νέες προβλέψεις για την περιοχή, που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, είναι πιθανό να υπενθυμίσουν στις κυβερνήσεις ότι οποιαδήποτε δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης κόστους ζωής σε μια γενιά πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και επίκαιρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να δώσουν ευελιξία στις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες τους χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες. Η αναστολή παρατάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που βύθισε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία