Η ρωσική Gazprom θα εφοδιάσει σήμερα την Ευρώπη με 37 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της εταιρίας.

Η Gazprom εφοδίασε χθες την Ευρώπη με 42,4 mcm φυσικού αερίου.

LNG: Υποχωρεί η Ρωσία – Οι ΗΠΑ στους κερδισμένους, ενδιαφέρον για Ανατολική Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έστειλε στην Ευρώπη η Gazprom μέσω Ουκρανίας την Τρίτη, έναντι 38,9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός. Την ίδια ώρα ανακούφιση προκαλεί το γεγονός ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι κατά το ήμισυ γεμάτες και η πλήρωση συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή διέλευσης μέσω της Ουκρανίας παραμένει η μόνη οδός για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης, καθώς η άντληση μέσω του Nord Stream έχει διακοπεί πλήρως.

Οι προειδοποιήσεις

Πριν από 10 ημέρες, η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κατάφερε να περάσει τον χειμώνα παρά τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού αερίου λόγω των ήπιων θερμοκρασιών, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η φύση θα κάνει ξανά ένα τέτοιο δώρο».

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε ότι η ανανέωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα δεν θα είναι εύκολη, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για «αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα που στοχεύουν στην παύση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου».

Επιπλέον,  η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια