Να καλύψουν το κενό που αφήνει η υποχώρηση της Ρωσίας φιλοδοξούν κορυφαίοι εξαγωγείς φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με «όπλο» τη δυνατότητα υγροποίησης μεγάλων ποσοτήτων αερίου το οποίο κατόπιν μπορεί να εξαχθεί στις πέντε ηπείρους με πλοία μεταφοράς LNG.

Φυσικό αέριο: Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ

Όπως σημειώνει το CNBC, στα κράτη που φιλοδοξούν να καταστούν πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά LNG περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και το Κατάρ καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, το μερίδιο της Ρωσίας στην εν λόγω αγορά θεωρείται βέβαιο πως θα μειωθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ο Χένινγκ Γκλουΐστιν, διευθυντής για την ενέργεια, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους στην Eurasia Group, τόνισε ότι ο ρόλος της Ρωσίας στο χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου υποχωρούσε ακόμη και πριν από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Ο παράγοντας «κυρώσεις»

Όμως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου απομάκρυναν ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις από τον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας. Έτσι, η Μόσχα αδυνατεί πλέον να κατασκευάσει μονάδες υγροποίησης για την μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG, κάτι που αναπόφευκτα θα θέσει εμπόδια στις ενεργειακές της φιλοδοξίες – όπως ανέφερε στο CNBC ο διευθυντής της S&P για το φυσικό αέριο της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, Ζι Σιν Τσονγκ.

«Σε αυτή τη δεκαετία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησής της, δεδομένων των ευρέων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα», δήλωσε ο Τσόνγκ.

Πρόσθεσε ότι η συνολική δυναμικότητα των ρωσικών εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου θα παραμείνει σταθερή στους 37 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την S&P, μέχρι το 2030 η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% σε 671 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με το μερίδιο της Ρωσίας σε αυτή την πίτα να υποχωρεί στο 5% από το σημερινό 6,7%.

Οι ΗΠΑ στους μεγάλους κερδισμένους

Το 2021, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Αυστραλία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Οι τρεις αυτές χώρες, μαζί με ορισμένες ακόμα, είναι αυτές που αναμένεται να καλύψουν το κενό που αφήνει η υποχώρηση της Μόσχας.

«Θα δούμε [να δίνεται] πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε άλλα μέρη όπως οι ΗΠΑ, η Μοζαμβίκη και η Αυστραλία», δήλωσε ο Τσονγκ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Energy Information Administration, η οποία επικαλείται στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Cedigaz.

Μέχρι το 2030, ο Τσονγκ αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα συγκεντρώνει το 25% της παγκόσμιας δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και το Κατάρ το 19%.

Ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Χένινγκ της Eurasia ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα είναι οι «κύριοι ωφελημένοι» καθώς η Ρωσία υποχωρεί στο παγκόσμιο οικοσύστημα LNG.

«Τα νέα έργα και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, καθώς και η τεράστια επέκταση του North Field του Κατάρ επιταχύνθηκαν σημαντικά, καθώς η Ευρώπη εισήλθε στην αγορά LNG πέρυσι», δήλωσε.

Εκτός από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται επίσης στη λίστα του αναλυτή της Eurasia, καθώς η περιοχή είναι γεωγραφικώς κατάλληλη για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο από αγωγούς προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία.

«Το LNG της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Μοζαμβίκης και ενδεχομένως και της Τανζανίας, μπορεί επίσης να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Henning.

«Στενό» το παράθυρο ευκαιρίας

Ωστόσο, ο Χένινγκ προειδοποίησε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας [για το LNG] είναι σχετικά στενό», δεδομένης της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου μέσω περιορισμών που πρόκειται να θεσπιστούν στην κατανάλωση, αλλά και μέσω επενδύσεων σε εναλλακτικές εγχώριες πηγές εφοδιασμού.

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU λίγο μετά την έναρξη του ουκρανικού πολέμου, με στόχο την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό συμβαδίζει με τη μακροπρόθεσμη ατζέντα απεξάρτησης από τον άνθρακα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα.

Η προώθηση των ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα ο ρόλος του φυσικού αερίου να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια