Την περίοδο της πανδημίας εξέλιπαν, και η τεχνολογία έδωσε την αίσθηση ότι θα αποτελούσαν για πάντα παρελθόν. Όμως η πραγματικότητα – για μια ακόμα φορά – αποδείχθηκε πιο σύνθετη: Τα συνέδρια επέστρεψαν!

Συνεδριακός τουρισμός: Το δυνατό «χαρτί» της Ελλάδας για 12μηνο τουρισμό

Ανάκαμψη

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αγορά των εμπορικών εκθέσεων και των συνεδρίων έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με την Deloitte μάλιστα να εκτιμά ότι οι ζωντανές εκδηλώσεις αποτελούν τον κυριότερο παράγοντας ενίσχυσης των αεροπορικών ταξιδιών. Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται στην δυναμική της άμεσης διαπροσωπικής επικοινωνίας, που δίνει τη δυνατότητα για υπογραφούν συμφωνίες, να εξασφαλιστούν άμεσες πωλήσεις καθώς και να αναπτυχθούν δίκτυα και σχέσεις.

Διαπροσωπική επικοινωνία

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δικτυωθούν στους χώρους και τα events πέριξ του κεντρικού συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η αίθουσα της συνεδρίου ήταν συχνά μισοάδεια, αλλά τα μπαρ και τα πάρτι ήταν γεμάτα. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν [τις συζητήσεις] ή να ενημερωθούν διαδικτυακά, συμπεριλαμβανομένων των συνέδρων, και εν μέρει στο γεγονός ότι στα πάρτι ανταλλάσσονται συχνά οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες]», αναφέρει το Bloomberg. Άλλωστε, τα συνέδρια αφορούν πρωτίστως την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ δίνουν μία ευκαιρία διαφυγής από την ανιαρή καθημερινότητα του γραφείου.

Η νέα μορφή των συνεδρίων

Τα συνέδρια βεβαίως αλλάζουν. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, αλλά και τις τοποθεσίες διεξαγωγής των συναντήσεων – καθώς αντί για τους κλειστούς, σπηλαιώδεις χώρους ολοένα και περισσότερη βαρύτητα δίνεται σε τοποθεσίες με πρόσβαση στη φύση. Πρόκειται για φυσική συνέχεια της τάσης για κοινωνική συναναστροφή και διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους που αναπτύχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Έρχεται να «κουμπώσει», άλλωστε, με διεθνείς τάσεις όπως αυτή των ψηφιακών νομάδων που εξαπλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης (όπου υπάρχει διαθέσιμη μία σύνδεση γρήγορου ίντερνετ). Κατά κάποιον τρόπο, η εργασία επιδιώκεται (για ορισμένες προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, να μετατραπεί σε «κάτι που πρέπει να κάνεις, όχι ένα μέρος στο οποίο πρέπει να πας».

Ούτε μόνιμη παρουσία στο γραφείο, ούτε τηλεργασία

Όλα αυτά όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν αναιρούν την ανάγκη να υπάρχει μία εργασιακή βάση. Όμως η βάση αυτή δεν χρειάζεται να αφορά το σύνολο της εργάσιμης εβδομάδας, παρά μόνο κάποιες λειτουργίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλού. Ούτε όμως και η απομόνωση της τηλεργασίας προσφέρει μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση. Η περιστασιακή συνύπαρξη στα συνέδρια αποτελεί έναν καλύτερο, ίσως, συνδυασμό των δύο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή