Πτωτικά αλλά και με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Federal Reserve κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις των νομισματικών αρχών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την κατάρρευση της First Republic, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,49% στις 33.883 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,39% στις 4.151 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,14% στις 12.195 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετική αναμονή μετά την Πρωτομαγιά

Η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Fed αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων είναι 97%, αλλά οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το αν η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μετά από αυτή τη συνεδρίαση ή αν θα αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

“Πιστεύουμε ότι θα είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων αυτού του κύκλου σύσφιγξης”, έγραψε ο Joe Kalish, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στην Ned Davis Research. “Η Fed, ωστόσο, θα θελήσει να διατηρήσει την προαιρετικότητά της – σε περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία δεν έρθουν όπως αναμένει πριν από την επόμενη συνεδρίαση της FOMC στις 13-14 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος, ειδικά τα περιφερειακά ιδρύματα, είναι στο επίκεντρο, μετά την κατάρρευση της First Republic Bank. Στο πλαίσιο της συμφωνίας υπήρξε, η JPMorgan θα αποκτήσει το σύνολο των καταθέσεων της περιφερειακής τράπεζας και τη “σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων”. Ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon δήλωσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει να τερματιστεί μέρος της κρίσης του κλάδου, η οποία προκλήθηκε αρχικά από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο.

Το κλίμα όμως παραμένει βαρύ καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν αποκλείει ότι η χώρα μπορεί να φτάσει στο ανώτατο όριο του χρέους νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από μετρητά για να πληρώσουν τα χρέη τους ήδη από την 1η Ιουνίου, νωρίτερα από την προθεσμία που εκτιμούσε η Goldman Sachs στα τέλη Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street