Για συνέχιση της κερδοφόρας πορείας της κάνει λόγο στην ανάλυσή της για τη Mytilineos η Axia Reseasrch. Στο πλαίσιο αυτό δίδει νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή της εισηγμένης στα 34,90 ευρώ, ένα επίπεδο όπως επισημαίνεται που είναι κατά 31% υψηλότερο από εκείνο όταν συντασσόταν η έκθεση. Παράλληλα η εταιρεία αναλύσεων διατηρεί τη σύστασή της για αγορά της μετοχής (buy).

Σήμερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών περί τις 16:00 η μετοχή της εταιρείας έχανε σχεδόν 2% υποχωρώντας στα 25,78 ευρώ.

Μετασχηματισμός της Mytilineos με απόσχιση των κατασκευών και παραχωρήσεων

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της AXIA Research, η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA και P/E για το 2023/24, 5,5x-5,1x και 6,9x-6,2x, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, παρά το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο (υπολογίζεται σε 2,15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-25), η υψηλή λειτουργική παραγωγή από τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία να διατηρεί τη μόχλευση στο 1,5x ή κάτω από αυτό το επίπεδο, καθιστώντας παράλληλα ελκυστική τη διανομή μερίσματος (5,1%-5,6% μεικτή απόδοση για τη διετία 2023/24).

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στην έκθεση, η σημαντική άνοδος στην τιμή της μετοχής θα προέλθει από την επιθετική στρατηγική του ομίλου αναφορικά με την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου, αλλά και από την αξία που δημιουργείται από άλλες δραστηριότητες (π.χ. η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου).

Οι ισχυρές επιδόσεις του ομίλου κατά την περυσινή χρονιά, η διάχυση αυτών των επιδόσεων σε όλα τα τμήματα του ομίλου, αλλά και η ανακοίνωση της αναδιοργάνωσής του σε δύο κλάδους (Ενέργεια και Μέταλλα (μια κίνηση που μεταξύ άλλων θα του επιτρέψει να προωθήσει αποτελεσματικότερα τις επενδύσεις του) έχει δώσει μια δυναμική στη μετοχή κατά τους τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο της νέας οργανωτικής δομής του ομίλου, η επιχειρηματική μονάδα του κλάδου της Ενέργειας ενσωματώνει όλες τις συναφείς δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο τομέας αυτός θα αποτελέσει τον οδηγό κερδοφορίας του ομίλου για τα επόμενα χρόνια, επωφελούμενος από το σκηνικό της ενεργειακής μετάβασης.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA αναμένεται να αυξηθούν κατά 14,3% την περίοδο 2022/25 και να διαμορφωθούν κοντά στην περιοχή των 820 εκατ. ευρώ περίπου έως το 2025.

Ο τομέας της ενέργειας τελικά θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% των κερδών του ομίλου μέχρι το 2025. Ειδικότερα, οι ΑΠΕ αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% του συνολικού EBITDA του ομίλου έως το 2025 (περίπου 345 εκατ. ευρώ) και περίπου 40% έως το 2026 (περίπου 445 εκατ. ευρώ) έναντι 20% το 2022.

Η κερδοφορία του τομέα των μετάλλων θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2022 το 2023 και θα παραμείνει υψηλότερα των 200 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης