Με καθοριστικές παρεμβάσεις στο τέλος της συνεδρίασης, οι αγοραστές δήλωσαν το παρόν στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας σε θετικά εδάφη τον γενικό δείκτη την πρώτη ημέρα του Μαΐου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη τελικά 0,22% στις 1.087,49 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 66 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Με το βλέμμα στη Fed

Η αγορά, αν και κράτησε τους συναλλακτικούς ρυθμούς και τα επίπεδα ρίσκου της σε χαμηλά επίπεδα, κατάφερε στο τέλος, με συγκεκριμένες αγοραστικές παρεμβάσεις να κρατήσει τις στηρίξεις της. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η επιφυλακτικότητα απουσιάζει, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, κάτι που αποτυπώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στην απροθυμία των αγοραστών να απορροφήσουν ακόμη και τη μικρή προσφορά.

Επιφυλακτικότητα εν αναμονή της κάλπης

Άλλωστε, το κλίμα εξαρτάται από την προεξόφληση για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, με κυριότερο μέλημα όλων την άμεση και καθαρή εκλογή κυβέρνησης, διότι πολύ απλά η ακυβερνησία (έστω και μεταβατική-υπηρεσιακή) είναι το χείριστο σενάριο για την οικονομία και τις χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν χαθούν οι 1.080 μονάδες, η επόμενη στήριξη φαίνεται στις 1040-1045 μονάδες.

Την ίδια ώρα ο επενδυτικός κόσμος προσπαθεί να “χωνέψει” μία ακόμη χρεοκοπία αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να λύσουν ένα κρίσιμο δίλημμα. Να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκιο προκειμένου να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ή να σταματήσουν, έστω και προσωρινά, τη νομισματική σύσφιξη ώστε να μην προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στην πρώτη επιλογή, δεδομένου του ότι αναμένονται αυξήσεις τόσο από τη Federal Reserve όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, με το δίλημμα να μεταφέρεται στις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Aegean ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκαν και οι ΔΕΗ, Σαράντη, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Quest. Θετικά έκλεισαν οι Τιτάν, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Alpha Bank, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ αρνητικά οι ΟΛΠ, Autohellas και Εθνική. Οι πιέσεις ήταν μεγαλύτερες σε Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο -3,32% και την ΕΛΧΑ στο -2,99%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών