Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς έλαβαν σημαντικές στηρίξεις από τα τραπεζικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, στη σκιά της σοβούσας τραπεζικής κρίσης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 7.788 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 15.815 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,28% στις 7.403 μονάδες.

Την ώρα που οι αγορές παγκοσμίως αναμένουν την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκιά της και παρακολουθούν τους τραπεζικούς τριγμούς στις ΗΠΑ, η εμπιστοσύνη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρώπης φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη. Τα τριμηνιαία αποτελέσματα είναι γενικά ισχυρά μέχρι στιγμής, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, την HSBC, για παράδειγμα, να ανακοινώνει τριπλασιασμό των κερδών της.

Η εικόνα στο ταμπλό

Επίσης, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 4,4 δισ, ενισχυμένα από την πώληση του αμερικανικού τμήματος λιανικής πώλησης, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Επιπλέον, η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, κέρδισε σχεδόν 4%, καθώς αύξησε τις προβλέψεις της για το έτος, αφού ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα πρώτου τριμήνου, ενώ και η βρετανική Lloyds ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της.

Πάντως, οι αγορές σήμερα συντήρησαν κάποια επιφυλακτικότητα, καθώς αναμένουν την ανακοίνωση για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την επακόλουθη συνέντευξη Τύπου αργότερα στη συνεδρίαση.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, οπότε μεγάλη προσοχή θα δοθεί στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, με τους επενδυτές να αναλύουν πιθανώς τα σχόλιά του για να δουν αν είναι πιθανές οι μειώσεις φέτος, καθώς και τις απόψεις του για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, η Lufthansa σημείωσε απώλειες άνω του 4,5%, αφού ανακοίνωσε ζημίες πρώτου τριμήνου ύψους 273 εκατ. ευρώ, βελτιωμένες από τις ζημίες ύψους 577 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Ωστόσο, η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ισχυρή ζήτηση για ταξίδια διακοπών αυτό το καλοκαίρι που θα τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους της για το σύνολο του έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,5% στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, υποχώρησε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η Eurostat εκτιμά ότι 12,960 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 11,010 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Μάρτιο του 2023», σύμφωνα με την έκθεση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές ανάσες από τις τράπεζες

Πάνω από τις 1.090 μονάδες επανήλθε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει ανάσες στον γενικό δείκτη λίγες μονάδες πάνω από τις στηρίξεις του, οι οποίες δοκιμάζονται τις τελευταίες ημέρες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,78% στις 1.095,96 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα επίπεδα των 73 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές