Περισσότερα από 300 ανήλικα παιδιά ανάμεσά τους και δύο 10χρονα που ήταν απλήρωτα, διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν παράνομα σε franchise εστιατόρια της McDonald’s στο Κεντάκι και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες. Αυτό έκανε γνωστό με ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, με τους δικαιοδόχους να αντιμετωπίζουν πρόστιμα που ξεπερνούν συνολικά τα 200.000 δολάρια.

Το Τμήμα Μισθών και Ωρών του υπουργείου εντόπισε τρεις ξεχωριστούς franchisers οι οποίοι λειτουργούν 62 καταστήματα McDonald’s στην Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέριλαντ και το Οχάιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παραβίασαν την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία απασχολώντας 305 παιδιά τα οποία εργάζονταν περισσότερες από τις νομικά επιτρεπόμενες ώρες, ενώ παράλληλα εκτελούσαν εργασίες παράνομες για την ηλικία τους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου από τα 62 εστιατόρια, τα 45 βρίσκονται στο Κεντάκι.

Ο πόλεμος τέλειωσε τη θεωρία της ειρήνης των… McDonald’s

«Αυτές οι αναφορές είναι απαράδεκτες, βαθιά ανησυχητικές και έρχονται σε αντίθεση με τις υψηλές προσδοκίες που έχουμε για ολόκληρη την εταιρεία της McDonald’s», δήλωσε στο NBC News η Τίφανι Μπόιντ, ανώτερη αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s. «Δεν χάσαμε τη σημαντική ευθύνη που φέρουμε να εξασφαλίσουμε μια θετική και ασφαλή εμπειρία για όλους κάτω από τις Καμάρες (το σήμα της McDonald’s)».

Οι επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας ανακάλυψαν δύο 10χρονα που εργάζονταν απλήρωτα μέχρι τις 2 τα ξημερώματα σε κατάστημα McDonald’s στο Λούισβιλ του Κεντάκι, το οποίο διαχειρίζεται διαχειριζόταν η Bauer Food.

Σύμφωνα με το NBC, η Bauer Food υποστήριξε ότι τα 10χρονα ήταν παιδιά ενός υπεύθυνου για τη νυχτερινή βάρδια που επισκεπτόταν τον γονέα τους στη δουλειά και ως εκ τούτου δεν είχαν την έγκριση της διοίκησης να βρίσκονται σε αυτό το μέρος του εστιατορίου. Η εταιρεία έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει σαφείς στους εργαζόμενους όλες τις πολιτικές σχετικά με τα παιδιά που επισκέπτονται έναν γονέα ή κηδεμόνα στην εργασία τους.

Ο ίδιος franchiser διαπιστώθηκε επίσης ότι απασχολούσε 24 παιδιά κάτω των 16 ετών περισσότερες από τις επιτρεπόμενες από το νόμο ώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτές οι ώρες περιορίζονται βάσει νόμου από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει αγγίζει τα 40.000 δολάρια.

Η Archways Richwood, με έδρα το Ουόλτον του Κεντάκι, βρέθηκε ότι απασχολούσε 242 παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών περισσότερες από τις επιτρεπόμενες ώρες. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι τα παιδιά βρέθηκαν να εργάζονται περισσότερες από τρεις ώρες τις σχολικές ημέρες και νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα από ό, τι επιτρέπει ο νόμος, Συνολικά καλείται να πληρώσει 143.566 δολάρια σε πρόστιμα.

Η Bell Restaurant, επίσης από το Λούισβιλ, διαπιστώθηκε ότι απασχολούσε 39 εργαζόμενους ηλικίας 14 και 15 εκτός των επιτρεπόμενων ωρών και θα κληθεί να καταβάλει 29.267 δολάρια.

«Πολύ συχνά, οι εργοδότες δεν συμμορφώνονται με τους νόμους για την παιδική εργασία που προστατεύουν τους νέους εργαζόμενους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ ένα 10χρονο παιδί που εργάζεται σε μια κουζίνα φαστ φουντ κοντά σε ζεστές ψησταριές, φούρνους και φριτέζες», δήλωσε η Κάρεν Γκαρνέτ-Σίβιλς, Διευθύντρια του Τμήματος Μισθών και Ωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή