Οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο «για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από κακούς παράγοντες» παρά για την παραγωγικότητα της τεχνητής νοημοσύνης που ξεπερνά την αντίστοιχη ανθρώπινη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Microsoft, Μάικλ Σβαρτζ, σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Προτού η τεχνητή νοημοσύνη καταφέρει να πάρει όλες τις δουλειές σας, σίγουρα θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στα χέρια των spammers, των ανθρώπων που θέλουν να χειραγωγήσουν τις εκλογές», συνέχισε ο Σβαρτζ μιλώντας σε πάνελ για την αξιοποίηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η εφαρμογή life coaching της Apple με τεχνητή νοημοσύνη

Πάντως, ο Σβαρτζ μετρίασε τον επικριτικό του τόνο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη σημειώνοντας ότι όλες οι νέες τεχνολογίες, ακόμη και τα αυτοκίνητα όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά, ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου. «Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μας κάνει πιο παραγωγικούς, εμείς ως ανθρωπότητα θα πρέπει να είμαστε καλύτερα», σημείωσε, «επειδή είμαστε σε θέση να παράγουμε περισσότερα πράγματα».

Πλημμύρα επενδύσεων

Σημειώνεται ότι η Microsoft επένδυσε για πρώτη φορά το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην OpenAI το 2019, δηλαδή σημαντικά πριν ο κολοσσός του λογισμικού ενσωματώσει το μοντέλο μεγάλης γλώσσας GPT της OpenAI στη μηχανή αναζήτησης Bing.

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τεχνολογίες που αναπτύσσει το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η OpenAI από την πλευρά της βασίζεται στη Microsoft που της παρέχει την υπολογιστική ισχύ που τροφοδοτεί τα εργαλεία που αναπτύσσει. Πρόκειται για μια σχέση που η Wells Fargo είπε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ετήσια έσοδα έως και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Microsoft.

Το ChatGPT του OpenAI πυροδότησε μια πλημμύρα επενδύσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με την Google να λανσάρει το δικό της ανταγωνιστικό chatbot, τον Bard, πυροδοτώντας ένα κύμα εσωτερικής ανησυχίας σχετικά με μια σειρά «αστοχιών» κατά το λανσάρισμά του. Οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνολογίας AI.

Ανησυχίες

Μόλις πριν δύο ημέρες ο βρετανοκαναδός Τζόφρι Χίντον, ο επονομαζόμενος και «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google για να αποκτήσει την ευχέρεια «να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της συγκεκριμένης τεχνολογίας», αφού συνειδητοποίησε ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να καταστούν εξυπνότεροι από τους ανθρώπους πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε ο ίδιος και άλλοι ειδικοί.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να ξεχωρίζουν τι είναι αλήθεια».

Την επόμενη ημέρα της παραίτησης η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την Πέμπτη με κορυφαία στελέχη της Anthropic (εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης), της Google, της Microsoft και της OpenAI για να συζητήσουν την υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της FTC (Federal Trade Commission), Λίνα Καν, σε άρθρο της στους New York Times σήμερα, προειδοποιεί ότι οι «οι αρχές επιβολής και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης