«Εξέγερση» των μετόχων δύο πολυεθνικών κολοσσών προκαλούν οι χειρισμοί και οι παχυλές αμοιβές των CEO τους. Πρόκειται για την Unilever και την AIG, των οποίων οι μετόχοι απέρριψαν (στην περίπτωση της Unilever) ή καλούνται να απορρίψουν (στην AIG) τα πλάνα αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων Άλαν Τζόουπ και Πίτερ Ζαφίνο, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των εργαζομένων της Google έχει προκαλέσει και η αύξηση που έλαβε πρόσφατα ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai. Οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό κολοσσό διαμαρτύρονται για την αύξηση των απολαβών του κ. Pichai, οι οποίες ανήλθαν πέρυσι στα 226 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που έγιναν σημαντικές περικοπές στα υπόλοιπα κλιμάκια της εταιρείας.

Unilever: Ο Χάιν Σουμάχερ νέος CEO της εταιρείας

Στην Unilever, σχεδόν 6 στους 10 μετόχους καταψήφισαν την έκθεση αμοιβών, σε αποτύπωση της ανησυχίας των επενδυτών για την ισχνή τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Η Unilever έχει ήδη δηλώσει ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Άλαν Τζόουπ θα αποχωρήσει τον Ιούλιο. Τη θέση του θα λάβει ο Χεν Σουμάχερ, επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας γαλακτοκομικών FrieslandCampina.

Η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε «απογοητευμένη» από τη στάση των μετόχων, δεσμευόμενη να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση με τους επενδυτές ώστε «να ακούσουμε προσεκτικά τα σχόλια και να καθορίσουμε τυχόν επόμενα βήματα.

O CEO της Unilever, Alan Jope

Δυσπιστία στην AIG

Στην AIG, οι δύο μεγαλύτεροι πληρεξούσιοι σύμβουλοι προέτρεψαν τους μετόχους να ψηφίσουν κατά της αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου της ύψους 50 εκατ. δολαρίων, λέγοντας ότι το ειδικό πενταετές πρόγραμμα είναι υπερβολικό και δεν συνδέεται επαρκώς με την απόδοση.

Ο Πίτερ Ζαφίνο, ο οποίος ηγείται της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας από το 2021, χαιρετίστηκε ως «οραματιστής, διορατικός ηγέτης» όταν η AIG ανακοίνωσε τον Νοέμβριο πενταετή παράταση του συμβολαίου του, η οποία περιελάμβανε επιβράβευση μέσω της παροχής μετοχών περιορισμένης διάρκειας. Σε σημείωμά της ενόψει της ετήσιας συνέλευσης της AIG τον επόμενο μήνα, η εταιρεία πληρεξουσίων Glass Lewis δήλωσε ότι η επιβράβευση αυτή ώθησε την ετήσια αμοιβή του Ζαφίνο πολύ πάνω από τον μέσο όρο των άλλων διευθυνόντων συμβούλων, χωρίς επαρκή αιτιολογία, καλώντας τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση.

Την ίδια θέση έλαβε και η ISS, η οποία εξέφρασε «σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη δομή» του προγράμματος επιβράβευσης, καθώς αυτό δεν είναι συνδεδεμένο με κάποια κριτήρια απόδοσης.

Η αμοιβή του Ζαφίνο για το 2022 ανήλθε σε 75,3 εκατ. δολάρια, από 21,9 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, πάντως, εκφράζεται η άποψη ότι η θέση των Glass Lewis και ISS ήταν «ελλιπείς» και δεν αναγνωρίζουν «φιλικές προς τους μετόχους διατάξεις» στη συμφωνία αμοιβής του Zaffino.

Ο CEO της AIG, Peter Zaffino

Κύμα οργής και στην Google

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των εργαζομένων της Google έχει προκαλέσει και η αύξηση που έλαβε πρόσφατα ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai. Οι εργαζόμενοι στον τεχνολογικό κολοσσό διαμαρτύρονται για την αύξηση των απολαβών του κ. Pichai, οι οποίες ανήλθαν πέρυσι στα 226 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που έγιναν σημαντικές περικοπές στα υπόλοιπα κλιμάκια της εταιρείας.

O CEO της Google, Sundar Pichai

Οι εργαζόμενοι επέκριναν τον Pichai ότι δεν αποδέχθηκε μείωση στις απολαβές του ενώ η εταιρεία μειώνει το κόστος, μέσα και από την κατάργηση 12.000 θέσεων εργασίας. Με την αύξηση που έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google κατέστη ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO στην Αμερική.

τα σχόλια στις εσωτερικές πλατφόρμες της Google δίνουν και παίρνουν μετά τη δημοσιοποίηση της αποζημίωσης του Pichai. Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να συγκρίνουν τις απολαβές του με αυτές του CEO της Apple, Τιμ Κουκ, ο οποίος αποδέχθηκε μείωση μισθού πάνω από 40% το 2022. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Pichai δέχεται πυρά για την απόφασή του. Τον Ιανουάριο, εργαζόμενοι ρώτησαν τον Pichai γιατί τα στελέχη δέχονται περικοπές μισθών εάν αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο Πιτσάι απάντησε λέγοντας ότι οι ανώτεροι αντιπρόεδροι κάνουν «σημαντικές μειώσεις στα μπόνους τους» και ότι ο ίδιος παραιτήθηκε από το μπόνους του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή