Ανιχνεύσεις

Ολοι, δημοσκόποι και πολιτικά επιτελεία, προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την εκλογική συμπεριφορά των – δυνάμει – ψηφοφόρων του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, που αποκλείστηκε προχθές από τον Αρειο Πάγο. Άνθρωπός μου που γνωρίζει καλά τα δεξιά της δεξιάς μέρη – και έχει και καλή θέαση των πραγμάτων – μου έθεσε το ερώτημα: «Αν ο μηχανισμός του αποκλεισθέντος κόμματος είναι τόσο ευμεγέθης που να μπορεί να φτάσει στα όρια της εκλογικής του επιρροής». Το ερώτημα δεν είναι άκαιρο, αλλά αντιθέτως εξαιρετικά επίκαιρο. Και τούτο φαίνεται από όσα αναφέρει στη δήλωση του ο έγκλειστος των φυλακών του Δομοκού.

Συστημικοί

Ορισμένα σημεία της δήλωσης είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά. Λέει συγκεκριμένα ότι «τα μέσα του συστήματος υπονοούν ότι στις πρώτες εκλογές θα στηρίξω το κόμμα ΕΑΝ. Ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται να στηρίξω ένα κόμμα, που κατεβάζει υποψηφίους τους πρώην υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης Σαμαρά, Παπανδρέου, Παπαδήμου. Όσοι έγιναν δεκανίκια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μαζί με Άδωνι, Βορίδη και Βελόπουλο για να περάσουν το πρώτο μνημόνιο είναι σίγουρο ότι θα ξαναγίνουν δεκανίκια και σήμερα».

Αντισυστημικοί;

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Με απλά λόγια δεν στηρίζει Νέα Δημοκρατία, Πα.Σό.Κ., Ελληνική Λύση και το ΕΑΝ του κ. Αναστ. Κανελλόπουλου. Η έκπληξη όμως είναι αυτοί που δεν αναφέρει! Ποιους δεν αναφέρει; Πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και ακολούθως τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, όπως το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ – μάλιστα η Prorata ανίχνευσε και ένα 0,2% των ψηφοφόρων του Κασιδιάρη προς την… ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Εξάρθρωση

Αν μπορώ να ερμηνεύσω τα όσα λέει, αλλά και τα όσα δεν λέει, είναι πως η «γραμμή» είναι οι – δυνάμει – ψηφοφόροι του να ψηφίσουν αριστερά! Αυτό αν και παράδοξο έχει μία λογική. Όπως έλεγε ο άνθρωπος μου «δεν είναι κορόιδο να κάνει μάγκα κάποιον από τον χώρο της ακροδεξιάς». Σαφές. Αρα «ψηφίστε αριστερά»! Τι άλλο θα δούμε ρε παιδιά σ΄ αυτές τις εκλογές. Θα πάθει εξάρθρωση ο εγκέφαλος μας…

——————————————————–

Εκπληξη;

Α, και να μην το ξεχάσω φίλος μου είπε να δώσω ιδιαίτερη προσοχή σε έναν άγνωστο εκλογικό σχηματισμό με την επωνυμία «Νίκη» που έχει επικεφαλής τον θεολόγο κ. Δημήτρη Νατσιό. Εχει κατεβάσει ψηφοδέλτια σ΄ όλες τις εκλογικές περιφέρειες – εντάξει όχι πλήρη, αλλά η παρουσία είναι παρουσία – στηρίζεται από μοναστήρια, προσέξτε όχι την επίσημη εκκλησία, και αντιεμβολιαστές. Μάλιστα μου είπε και κάτι που δεν κατάλαβα – γιατί κόπηκε η γραμμή – αλλά πρόλαβα και έπιασα τις λέξεις «εικόνα του Αξιον Εστί». Δεν κατάφερα να επικοινωνήσω ξανά μαζί του. Επεφτε συνεχώς η γραμμή. Κι έτσι έμεινα με την απορία, τι ήθελε να πει, τι ήθελε να πει; Όταν επικοινωνήσω ξανά μαζί του θα σας ενημερώσω….

——————————————————-

«Δευτερογενή»

Όμως η «υπόθεση Κασιδιάρη» παράγει και «δευτερογενή αποτελέσματα» που λέγαμε πρόσφατα. Επειδή η Νέα Δημοκρατία βλέπει πως δεν «έχει λαμβάνειν» από τους ψηφοφόρους του σχεδόν τίποτα, την έχει «πέσει» στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ γιατί λέει δεν κατέθεσε υπόμνημα για τον αποκλεισμό του στον Αρειο Πάγο. Και γιατί δεν κατέθεσε; Για να εισπράξει ψήφους ακροδεξιών. Δηλαδή εκ του πονηρού. Και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Αφού πέρασε το «ψηφιακό νόμισμα», η «Δήμητρα» κι ο Βαρουφάκης, τώρα σειρά έχει ο Κασιδιάρης.

Σύγκλιση;

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η Νέα Δημοκρατία «πηγαίνει πακέτο» με το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ στο συγκεκριμένο θέμα. Πως συνέβη με τις υποκλοπές; Ακριβώς το αντίθετο!. Ενδιαφέρουσα η σύγκλιση. Θα την δούμε και στις 22 Μαΐου;

——————————————————–

Τα μηνύματα

Μηνύματα που κατά μία έννοια είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες έστειλε πρόσφατα ο CEO της Helleniq Energy.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε δύο ακανθώδη ζητήματα εκ των οποίων το ένα αφορά στην «υπερφορολόγηση» των διυλιστηρίων και το δεύτερο στην ενεργειακή κρίση.

Υπερφορολόγηση

Και έρχομαι στο «δια ταύτα» του πρώτου μηνύματος, το οποίο έχει τη σημασία του κι ενόψει της προεκλογικής πλειοδοσίας των κομμάτων περί φορολόγησης των «υπερκερδών» των διυλιστηρίων.

«Θα σας πω τι είναι υπερκέρδος, αν μου πείτε τι είναι υπερζημία. Κάποια χρόνια πριν είχαμε ζημιές 500 εκατ. ευρώ, αλλά κανείς δεν μας στήριξε», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης στη διάρκεια της συζήτησης επιχειρηματολογώντας με την έντονη κυκλικότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο της διύλισης.

Ο ίδιος επισήμανε πως «έχουμε 50% της δραστηριότητας στο εξωτερικό. Από το 1 δισ. ευρώ κερδών που είχαμε το 2022, τα μισά αφορούν τις εταιρείες του εξωτερικού που φέρνουν στην Ελλάδα φόρους και προστιθέμενη αξία. Τα 500 εκατ. κερδών από δραστηριότητες στην Ελλάδα, έχουν και άλλα 500 εκατ. σε φόρους.  Άρα, το θέμα της υπερφορολόγησης το καταλαβαίνουμε», είπε κι έστειλε το μήνυμα: «Αλλά πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι για να πάμε στις «πράσινες» επενδύσεις που απαιτούνται, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση. Η έκτακτη φορολόγηση δυσχεραίνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη…»

Σαφές;

——————————————————–

Εμπάργκο

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών του πετρελαίου αλλά και του εμπάργκο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου.

Όπως είπε «θα υπάρξει σχετική σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου και τους επόμενους μήνες. Δεν βλέπω λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές. Προβλέπω μια σταθερή, ή και λίγο προς τα πάνω εξέλιξη», σημείωσε. Και συνέχισε «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε αναστάτωση στις αγορές», και έστειλε ένα μήνυμα και ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου της Ε.Ε.:  «Ωστόσο, παρά το εμπάργκο, η Ρωσία βρήκε τρόπο να διατηρήσει μέσω άλλων χωρών τις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν “διαβατήριο” για να εισαχθούν στην ΕΕ ως διαφορετικής προέλευσης…», υπογράμμισε ο CEO της Helleniq Energy.

Το πιάσατε το υπονοούμενο;

——————————————————–

Οι τιμές

Πάντως ο επικεφαλής του ελληνικού ενεργειακού ομίλου μας προετοιμάζει για έναν δύσκολο ενεργειακό χειμώνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα: «Στο φυσικό αέριο, η τιμή τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι να κινηθούν ανοδικά οι τιμές», είπε. Κι εξήγησε «γιατί, τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης…».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories