«Πολύ κακό»

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Σκάι αν θα παραιτηθεί από την θέση του προέδρου στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές, απάντησε «αν είναι πολύ κακό το αποτέλεσμα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες». Το μυστικό βρίσκεται στο «πολύ κακό». Οκ;

Νέο υπουργείο

Και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open  κι αυτός προανήγγειλε πλήθος γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο – απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό – και μεγάλες αλλαγές, μεταξύ αυτών και την δημιουργία υπουργείου Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής. Αν δεν κάνω λάθος παρόμοιο υπουργείο είχε δημιουργηθεί τουλάχιστον μεταπολεμικά. Νάχουμε πάει τόσο πίσω;

Η κυρία Ελένη Χρονοπούλου

Τι μαθαίνω; Το διακινούν κάποιες κακές γλώσσες. Πως η κυρία Ελένη Χρονοπούλου, η δικηγόρος που εργάζεται στη Κομισιόν και τοποθετήθηκε στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, άρα δεν πρόκειται να εκλεγεί, έχει άλλες… βλέψεις. Ή κάποιοι έχουν άλλες βλέψεις γι΄αυτήν.

Ευρωβουλή

Κυκλοφορεί μετ΄επιτάσεως ότι θα είναι η επικεφαλής στη λίστα των ευρωβουλευτών που θα ορίσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης  – όταν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, κι απ΄ότι φαίνεται θα αλλάξει, υπάρχει γενική ομοθυμία επ΄αυτού – στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2024.

Ανανέωση

Ετσι, επιμένουν οι πληροφοριοδότες, θα θελήσουν να συμβολίσουν πρώτον, την ανανέωση – η κυρία Χρονοπούλου γνωρίζει καλά τις Βρυξέλλες – και δεύτερον, ως γυναίκα που μετά τις σχετικές καταγγελίες, θα είναι η προσωποποίηση του πασοκικού Metoo.

Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξουν αντιδράσεις – και τι είδους θα είναι – από άλλα στελέχη που εποφθαλμιούσαν τον … μουντό ουρανό των Βρυξελλών, όταν δουν την κυρία Χρονοπούλου επικεφαλής.

«Ο λόγος μου συμβόλαιο»

Όμως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα στις 6 το απόγευμα το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Κάψουλα

Και ξαφνικά σαν να βρέθηκα στη μηχανή του χρόνου και ανοίγοντας την «κάψουλα» ήμουν στις αρχές του Οκτωβρίου του 1981. Τότε που στις πλατείες και στους δρόμους τα μέλη του – κραταιού – Πα.Σό.Κ. διακινούσαν το «Συμβόλαιο με το Λαό». Ειδική έκδοση γενικών πολιτικών δεσμεύσεων «πασπαλισμένων» με γερή δόση … αερολογίας.

DNA

Επειδή η «πασοκική» συνιστώσα στο νέο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ευάριθμη, ορισμένα πράγματα έχουν περάσει στο dna του νέου κόμματος – γιατί είναι νέο, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία επ΄αυτού.

«Τα παιδιά της Αλλαγής»

Εκεί στο Λαύριο, λοιπόν, θα παρουσιαστούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες θα είναι και «Συμβόλαιο» και θα αποβλέπουν και στην «Αλλαγή». Το μόνο που απομένει είναι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει το σύνθημα «Ανδρέα σήκω για να δεις τα παιδιά της Αλλαγής».

Κάρμινα Μπουράνα

Αν μάλιστα η μουσική υπόκρουση της εκδήλωσης είναι και τα Κάρμινα Μπουράνα τότε θα έχουμε το απόλυτο deja vu. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι στις πρώτες θέσεις θα βρίσκονται οι ο κ. Στέφανος Τζουμάκας, ο κ. Αντώνης Κοτσακάς, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης και άλλοι της ιδίας πολιτικής προέλευσης, θα είναι σαν να έχουμε βρεθεί σε «χρονοκάψουλα». Συμβαίνουν αυτά όταν η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι μεγαλύτερη του 10%!

Το πλαφόν

Την άρση των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν  ζητούν μόνο οι ελληνικές ανεξάρτητες εταιρείες. Αίτημα το οποίο έχουν διατυπώσει δημόσια προς την κυβέρνηση οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και οι προμηθευτές.

Το ζητούν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες έχουν επιβάλλει πλαφόν στις αγορές ή έχουν προχωρήσει σε άλλες παρεμβάσεις στις αγορές ενέργειας.

Και η ΔΕΗ

Επίσης, όπως μαθαίνω, την άρση των έκτακτων μέτρων τη ζητά και η ΔΕΗ. Η ελληνική δημόσια εταιρεία τάσσεται υπέρ του αιτήματος μέσα από τον ευρωπαϊκό φορέα εκπροσώπησης των εταιρειών ηλεκτρισμού που είναι η Eurelectric.

Και επίσης πληροφορούμαι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εξηγήσει στην κυβέρνηση τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά π.χ. από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Να προσθέσουμε δε, πως οι εταιρείες ηλεκτρισμού θέτουν αυτό το αίτημα λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη.

Οι προθεσμιακές αγορές

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι με το πλαφόν είναι η αδυναμία τους να συμμετέχουν στις προθεσμιακές αγορές ενέργειας.

Μέσα από αυτές υλοποιούσαν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος σε βάθος χρόνου με συμφωνημένες τιμές.

Η διατήρηση του πλαφόν, δεν συμφέρει ούτε τους ηλεκτροπαραγωγούς ούτε τους παρόχους να κάνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Άρα, όπως μου εξηγούν άνθρωποι της αγοράς ενέργειας, η «προθεσμιακή» είναι νεκρή.

Αλλά είπαμε…

Ο λιγνίτης

Κι επίσης ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, είναι να επιστρέψει η Κομισιόν με παρατηρήσεις για τη μη πώληση προϊόντων λιγνιτικής ενέργειας μέσα από την προθεσμιακή αγορά, προκειμένου να μειώσει το μερίδιο της στην ηλεκτροπαραγωγή από το καύσιμο.

Πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία έναντι της Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το παράξενο βέβαια, είναι να επιστρέψει η Κομισιόν και να ζητήσει και τα ρέστα… από τη ΔΕΗ, όταν η ίδια διατηρεί το καθεστώς των έκτακτων μέτρων!

Πολλά έχουμε δει από τις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται…

Ανεργία

Ο λόγος περί ανεργίας δίνει και παίρνει. Προεκλογική περίοδος γαρ…

Εχει ενδιαφέρον μία έρευνα που παρουσίασε χθες ο ΣΕΒΕ.

Στην έρευνα που πήραν μέρος 118 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε πως η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις – προσωπικό τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου.

Αναζήτηση

Προέκυψε πως το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό». Περίπου οι 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία. Περίπου οι μισές επιχειρήσεις αναζητούν «ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς» και «ανειδίκευτους εργάτες». Αναφορικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο των στελεχών επισημαίνεται ότι το 29% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αναζητεί κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ πάνω από 60% συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι., οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. και οι απόφοιτοι λυκείου.

Απαισιοδοξία

Το 91,5% του δείγματος διατυπώνει μία απαισιόδοξη στάση για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Και στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται: η καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου και η έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories