Έκπληξη

Η έκπληξη της ημέρας πιστώνεται στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκανε παρέμβαση με αφορμή την εργατική πρωτομαγιά για να τονίσει την φιλεργατική νομοθεσία που … θέσπισε στην τετραετία του! Λέγοντας μάλιστα πως ο ίδιος γιορτάζει την πρωτομαγιά ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει την πρωταπριλιά. Ναι μα τω Θεώ, έτσι το είπε. Και όχι μόνο αυτό αλλά του άρεσε κιόλας! Ουδέν σχόλιο…

Αλλαγή

Εν τω μεταξύ ο κ. Τσίπρας μίλησε στη συναυλία που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα Λιπάσματα Κερατσινίου και μετέθεσε την πρωτομαγιά για τις … 21 Μαΐου.

Αποχρώσεις

Τα πράγματα όμως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε άσπρα, ούτε μαύρα. Υπάρχουν αρκετές αποχρώσεις. Συνομίλησα με ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, που απελευθερωμένος από κάθε είδους υποψηφιότητα  γυρίζει όλη την Ελλάδα. Και κατηγορείται μάλιστα και ως πραγματιστής.

Αδιευκρίνιστη

Μου έλεγε λοιπόν, τα εξής: πως οι δικές τους δημοσκοπήσεις δίνουν ένα εύρος διαφοράς, από 2,8 ως και 4 μονάδες – με πρώτη φυσικά τη Νέα Δημοκρατία. Στα ποσοστά ο μεν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινείται στο 27% – 28% και η Νέα Δημοκρατία σχεδόν δεν υπερβαίνει το 31%. Η ελπίδα της Κουμουνδούρου και του συνομιλητή μου είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, που κυμαίνεται στο 11% με 12%, ο ίδιος πάντως θεωρεί πως το κόμμα του δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα από το 30%.

Μικρό ρεύμα

Περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, μου είπε ότι βρίσκει ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019, αλλά θα το ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο ρεύμα, μικρό και υπαρκτό ρεύμα. Θεωρεί ότι τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στο τελευταίο δεκαήμερο. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμά ότι «έχει λαμβάνειν» από την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Ελλειμμα … δυναμικής

Από την άλλη πλευρά το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ παρ΄ότι κέρδισε πόντους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που παρουσίασε, ωστόσο, μου έλεγε πηγή μου από το κεντρικό σύστημα του «βαθέος Πα.Σό.Κ.» δεν φαίνεται να κερδίζει. Και δεν είναι σαφές ακόμη αν το ποσοστό του θα υπερβεί και το 10%. Η όποια δυναμική είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 2022, δεν καταγράφεται πλέον.

Αποσύρεται

Ενα χαμηλό ποσοστό όμως έχει και συνέπειες. Μου έλεγε η πηγή μου ότι τότε με τι σθένος θα διεκδικήσει για την θέση του πρωθυπουργού πρόσωπο εκτός τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων; Για να είμαστε ειλικρινείς όμως πρέπει να πούμε πως όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης αν δεν πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 12% δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Δεν μιλάνε

Τα πράγματα είναι δύσκολα για το τρίτο κόμμα. Κι όπως λέει κάποιος παλιός του χώρου «τα υπόγεια ρεύματα δεν δημοσκοπούνται, δεν καταγράφονται, γιατί ο κόσμος δεν μιλάει».

Σήμερα «κληρώνει»

Τώρα ο χώρος της ακροδεξιάς, που είναι δεύτερος άγνωστος Χ της εκλογικής εξίσωσης. Μέχρι σήμερα το βράδυ πρόκειται να γίνει η ανακήρυξη των ψηφοδελτίων. Από τον χώρο της ακροδεξιάς έχουν απομείνει «εν ζωή»: οι «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη – οι οποίοι αναλογικά έχουν ισχυρή παρουσία στο χώρο της νεολαίας – το «ΕΑΝ» του κ. Αναστ. Κανελλόπουλου και η «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος». Με βάση τις προγνώσεις το πρώτο θα κοπεί και το τρίτο δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το «ΕΑΝ»; Θα κοπεί κι αυτό ή θα του επιτραπεί η κάθοδος;

Τι κάνουμε;

Πάντως όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν για το ποιά θα είναι η εκλογική συμπεριφορά των ακροδεξιών χωρίς … κόμμα. Ενας εξ αυτών μάλιστα μου έλεγε ότι «αν κοπεί και το ΕΑΝ μην σου φανεί απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να έρθει ακόμη και πρώτο κόμμα».

Τι να πω; Η βραδιά των εκλογών πρέπει να αποκλειστεί για ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένα … υποκείμενα νοσήματα. Η ευαίσθητη κράση τους θα είναι δύσκολο να αντέξει τα όσα θα προκύψουν!

Το deal της Enel με την Macquarie

Κοντεύει ένας μήνας από τότε που διέρρευσε το deal ανάμεσα στην Enel και το μεγάλο fund της Αυστραλίας, Macquarie για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων των Ιταλών στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες μου λένε, ότι προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τις υπογραφές ανάμεσα στους Ιταλούς και τους Αυστραλούς, με τους τελευταίους να αποκτούν το 50%της Enel Green Power στην Ελλάδα.

Το τίμημα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κυμαίνεται μεταξύ από 570 ως και 650 εκατ. ευρώ. Η EnelGreen Power Hellas διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα κατέχει 59 πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW από αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια και έξι επιπλέον φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 84 MW υπό κατασκευή.

Οι όροι

Οι ίδιες πηγές, μου λένε πως είναι θέμα πλέον λίγων ημερών να ανακοινωθεί η συμφωνία.

Στους όρους που έχουν συμφωνηθεί είναι το management να παραμείνει ως έχει για κάποια χρόνια. Δηλαδή η παρούσα διοίκηση υπό τον κ. Αριστοτέλη Χαντάβα θα συνεχίσει.

Επιπλέον, οι Αυστραλοί σύμφωνα με άλλον όρο έχουν option για την αύξηση σταδιακά του ποσοστού τους. Δηλαδή να αποκτήσουν κι άλλες μετοχές πάνω από το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι η «μαμά» Enel, είχε ανακοινώσει τον περασμένο χειμώνα την αποεπένδυση της από χώρες όπου δραστηριοποιείται όπως από το Περού, την Αργεντινή και τη Ρουμανία. Στην τελευταία χώρα, ως γνωστόν πούλησε τις συμμετοχές της στη ΔΕΗ.

Για άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα επέλεξε το μοντέλο της συνεργασίας με επενδυτές.

Ο Ζάεφ

Και μιας και αναφέρθηκα στη ΔΕΗ, μου ήρθε στο μυαλό η αναγγελία του πρώην πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας για μία επένδυση της ελληνικής εταιρείας στη χώρα του.

Ο κ. Ζόραν Ζάεφ από το Φόρουμ των Δελφών είπε ότι η ΔΕΗ είναι στην τελική ευθεία ώστε να ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren στον Μαύρο Ποταμό.

Πρόκειται για διαγωνισμό στον οποίο η ελληνική εταιρεία ήταν η μόνη που συμμετείχε στην τελική φάση.

Από τον περσινό Σεπτέμβριο, μου θύμισε μία πηγή μου, κυβερνητικά στελέχη της Β. Μακεδονίας έχουν γνωστοποιήσει πως η ΔΕΗ κέρδισε το έργο.

Η γραπτή ανακοίνωση…

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μου λένε πηγές από την Αθήνα, η ΔΕΗ δεν έχει δει ακόμη κάτι εγγράφως.

Οπότε βρίσκεται σε φάση αναμονής και αναμένει από τα Σκόπια επισήμως τις ανακοινώσεις αλλά και το διευθέτηση διαφόρων λεπτομερειών για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Μέχρι να συμβεί αυτό, μου λένε οι ίδιες πηγές, deal δεν υφίσταται…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories