Σημαντική υποχώρηση κατά 3,8% σημείωσε ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος πωλήσεων του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο 2022, ενώ μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023. Αντίστοιχα σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφηκε μείωση κατά 4,1% σε ετήσια βάση και κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Γερμανία: Υποχώρηση λιανικών πωλήσεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

Συγκριση ανά κλάδο λιανικής

Σε μηνιαία βάση, στην ευρωζώνη, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 1,4% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,6% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, ο όγκος λιανεμπορίου μειώθηκε κατά 1,2% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,0% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (-2,7%), τη Γερμανία και την Πολωνία (και οι δύο -2,4%) και το Λουξεμβούργο (-1,9%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+2,9%), την Πορτογαλία (+2,3%) και την Ιρλανδία (+1,0%).

Σε ετήσια βάση, στην ευρωζώνη ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,8% σε τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 2,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 3,5% στα καύσιμα αυτοκινήτων.

Αντίστοιχα, στην ΕΕ, ο όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,6% σε τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 3,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 2,8% στα καύσιμα αυτοκινήτων.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Εσθονία (-13,5%), την Ουγγαρία (-13,2%) και τη Σλοβενία (-12,8%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (+10,8%), τη Ρουμανία (+7,2%) και την Κύπρο (+5,6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ