Περισσότερα από 214 εκατ. δολάρια κερδίσει η Berkshire Hathaway του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ από τη διανομή μερισμάτων της Apple. Το μέρισμα από την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία αφορά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ένα τρίμηνο στο οποίο η Apple είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο.

Η καλύτερη αυτή πορεία οδήγησε την εταιρεία να αυξήσει το μέρισμα που αποδίδει στους μετόχους κατά 4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022, διαμορφώνοντάς το στα 24 σεντς (όπως επίσης ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 90 δισ. ευρώ).

Apple: Κομβικής σημασίας η αγορά της Ινδίας

Με τις 895,136 εκατ. μετοχές που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η Berkshire Hathaway, το ποσό που θα της καταβληθεί ανέρχεται στα 214,83 εκατ. δολάρια.

Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που αποφάσισε να επενδύσει στην Apple το 2016, καθώς μέχρι τότε ο Μπάφετ δεν θεωρούσε τον τεχνολογικό κολοσσό ως άξιο λόγου. Στο διάστημα αυτό βέβαια η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στον κόσμο κατέστη ο δεύτερος μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Apple, οι μετοχές της οποίας αναλογούν πλέον σχεδόν στο 39% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ακόμη καλύτερα, τα αποτελέσματα της Apple ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη πριν από την ετήσια γενική συνέλευση των μετοχών της Berkshire Hathaway αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής είναι η σύμβουλος επενδύσεων Vanguard Group, της οποίας το 1,2 δισ. μετοχές θα της αποφέρει 291,6 εκατ. δολάρια από τη διανομή του μερίσματος.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους στα τέλη Φεβρουαρίου, ο 92χρονος Μπάφετ έγραψε ότι ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να έχουν κατά νου οι επενδυτές είναι ότι «τα ζιζάνια εξαφανίζονται σε μεγάλο βαθμό όταν ανθίζουν τα λουλούδια. Με την πάροδο του χρόνου, χρειάζονται μόνο λίγοι νικητές για να γίνουν θαύματα».

Όπως επισήμανε, η επαναγορά ιδίων μετοχών της Apple στο τέλος του περασμένου έτους έχει μεγαλώσει το μερίδιό της στη μετοχική σύνθεση. «Τα μαθηματικά δεν είναι περίπλοκα: όταν ο αριθμός των μετοχών μειώνεται, το ενδιαφέρον σας για τις πολλές επιχειρήσεις μας αυξάνεται», έγραψε ο Μπάφετ. «Κάθε μικρό κομμάτι βοηθάει εάν πραγματοποιούνται επαναγορές σε τιμές που αυξάνουν την αξία».

Τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Γουόρεν Μπάφετ παραδέχτηκε ότι για φορολογικούς λόγους πούλησε ένα μέρος των μετοχών της Apple, μια πώληση την οποία τη χαρακτήρισε χαζή. «Εάν είστε χρήστης της Apple και κάποιος σας προσφέρει 10.000 δολάρια με τη μόνη προϋπόθεση ότι θα σας πάρουν το iPhone και δεν θα μπορείτε ποτέ να αγοράσετε άλλο, δεν θα δεχθείτε. ‘Οταν κοιτάζω το iPhone μου, δεν ξέρω αν είναι κάποιος μέσα που κάνει κάτι. Τα τεχνικά στοιχεία δεν τα γνωρίζω καθόλου. Αλλά ξέρω ότι στο Nebraska Furniture Mart, αν δεν έχουμε το προϊόν της Apple, οι άνθρωποι φεύγουν από το κατάστημα και πηγαίνουν κάπου αλλού», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση της Berkshire είναι η Bank of America, της οποίας όμως το μερίδιο στο χαρτοφυλάκιό της έχει υποχωρήσει στο 18% το 2023 κι ενώ η τραπεζική κρίση έκανε εκ νέου την εμφάνισή της μετά τους κλυδωνισμούς στις περιφερειακές τράπεζες.

Οι επενδυτές και οι μέτοχοι αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου η Berkshire θα ανακοινώσει επίσης τα αποτελέσματά της, θα αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τι έχει να πει ένας από τους πιο προσεκτικούς επενδυτές στον κόσμο για τις τελευταίες αναταράξεις. Ο ίδιος πάντως πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τις χρεοκοπίες των τραπεζών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή