Ανώτερος αξιωματούχος στο Καζακστάν προειδοποίησε ότι τα ποσοστά των οικιακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας πρόκειται να αυξηθούν κατακόρυφα, έως και 30%, αυτό το καλοκαίρι, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση της αναμόρφωσης ζωτικής σημασίας υποδομών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλιμπέκ Κουαντίροφ δήλωσε στις 26 Απριλίου ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις του κόστους θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι αναπόφευκτες.

Πυρηνικά εργοστάσια: Το Καζακστάν αυξάνει τις εξορύξεις ουρανίου για να προμηθεύει την Ευρώπη

«Πρέπει να χρησιμοποιούμε τους πόρους με φειδώ», είπε ο Κουαντίροφ.

Οι αυξήσεις των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και το φυσικό αέριο δεν θα αυξηθούν ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα. Το μέγεθος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από την τρέχουσα κατάσταση των υποδομών σε κάθε δεδομένη περιοχή και από το πόσο χρόνο θα απαιτηθεί για την αναβάθμισή τους, είπε ο υπουργός.

Ο Κουαντίροφ τόνισε ότι οι κεντρικές αρχές θα κρατήσουν υπό έλεγχο τις δημοτικές κυβερνήσεις για να τους αποτρέψουν από αυξήσεις σε κόστη για μη βιώσιμους τρόπους.

Η περίπτωση του Ekibastuz

«Για παράδειγμα, η Ekibastuz [μια πόλη στο βόρειο Καζακστάν] ανακοίνωσε αύξηση τιμολογίων κατά 108%. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», είπε.

Το Ekibastuz, μια πόλη με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση λόγω της δραματικής επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής. Η κατάρρευση στα τέλη Νοεμβρίου των εργασιών στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης άφησε τους περισσότερους κατοίκους χωρίς κεντρική θέρμανση, καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες έπεφταν στους -30 βαθμούς Κελσίου. Το υπουργείο Ενέργειας απέδωσε αργότερα το περιστατικό στην υποβάθμιση του συστήματος σωληνώσεων που μεταφέρουν ατμό στα οικιακά καλοριφέρ σε όλη την πόλη. Αξιωματούχοι σημείωσαν ότι μια κυβερνητική επιτροπή είχε μόλις λίγους μήνες πριν ζητήσει από τους διαχειριστές του εργοστασίου να επιταχύνουν τις εργασίες συντήρησης και επισκευών. Το ίδιο εργοστάσιο υπέστη άλλη μια βλάβη τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό την έλευση αυξήσεων του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Τον Δεκέμβριο, ο τότε υπουργός Ενέργειας Μπολάτ Ακτσουλάκοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι έπρεπε να γίνουν επείγουσες εργασίες συντήρησης στην υποδομή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας της χώρας καθώς τα πράγματα είχαν φτάσει σε κρίσιμο στάδιο.

Οι περισσότεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στο Καζακστάν είναι περίπου 50 ετών και έχουν σχεδιαστεί για να συνεχίσουν να λειτουργούν για άλλη μια δεκαετία, προειδοποίησε.

Ο Ακτσουλάτοφ εξέφρασε περαιτέρω τη λύπη του για το γεγονός ότι οι χαμηλές αμοιβές που κερδίζουν οι εργαζόμενοι στους τομείς κοινής ωφέλειας – οι οποίοι κατά μέσο όρο είναι περίπου 220.000 τένγκε (500 δολάρια) – περιορίζουν το μέγεθος της πιθανής δεξαμενής ταλέντων για το προσωπικό.

Προβλήματα δεν υπάρχουν όμως στις υποδομές θέρμανσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Όλγα Μπουλαβκίνα, γερουσιαστής, μίλησε για την επιδείνωση της κατάστασης των δικτύων αποχέτευσης στις περιφέρειες. Η κατάσταση αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, προειδοποίησε.

Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Inbusiness τον Ιανουάριο, ο Τιμούρ Κισιμπάγιεφ, αντιπρόεδρος των Ρυθμιστικών Αρχών Φυσικών Μονοπωλίων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εκτίμησε ότι οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης, νερού και αποχέτευσης ήταν γενικά σε επίπεδα περίπου 60% υποβάθμισης.

Ο Κοσιμπάγιεφ είπε ότι ακόμη και οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το κόστος των επισκευών και του εκσυγχρονισμού. Είναι οι εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – είναι συνήθως μονοπώλια – που πρέπει να κοιτάξουν στα δικά τους ταμειακά αποθέματα ώστε να χρηματοδοτήσουν το κόστος των εργασιών συντήρησης.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας στο Καζακστάν είναι από τις φθηνότερες οπουδήποτε στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή