Η Ρωσία, μέσω της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, κυριαρχεί, μέχρι τώρα, στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σχάσιμου υλικού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές εμπλουτισμένου ουρανίου για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή αγορά ουρανίου θα μετακινηθεί από τη Ρωσία στο Καζακστάν.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης ουρανίου του Καζακστάν Kazatomprom ετοιμάζεται να αυξήσει παραγωγή και αποθέματα αναμένοντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες μεταφέρουν τις αλυσίδες πυρηνικού εφοδιασμού τους μακριά από τη Ρωσία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kazatomprom, Γερζάν Μουκάνοφ, δήλωσε ότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι κυρώσεις “αναδιαμορφώνουν τις ροές των πυρηνικών καυσίμων, ωθώντας ορισμένους παραγωγούς ενέργειας να δημιουργήσουν αποθέματα”. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ανατολική Ευρώπη αναζητούν συμβόλαια αρχής γενομένης το 2025, ώστε να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Ετοιμάζουμε τα αποθέματά μας για παραγωγή, επομένως θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της αγοράς», δήλωσε ο Μουκάνοφ σε συνέντευξή του στην Αστάνα.

Για δεκαετίες, ο κόσμος δεν είχε πολλές επιλογές εκτός Ρωσίας για την προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου για πυρηνικούς σταθμούς. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αγορά πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας.

Το 2022, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πυρηνική ενέργεια για την απαλλαγή από τα ρυπογόνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια μεγάλη ώθηση για την αύξηση της εξόρυξης και της επεξεργασίας ουρανίου στις ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Η κυριαρχία της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά ουρανίου μπορεί να αποδυναμωθεί καθώς η Δύση διαφοροποιεί την προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου. Καθώς η πυρηνική ενέργεια αναδεικνύεται ως κρίσιμο συστατικό για την απαλλαγή από τα ρυπογόνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια κατ’ απαίτηση, η ζήτηση για ουράνιο αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη.

Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά ουρανίου θα αυξηθεί από 0,79 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 0,82 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως