Σε καθεστώς υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση θέτει η Scope Ratings το αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω μακροπρόθεσμων κινδύνων που σχετίζονται με την υπέρβαση του ανωτάτου ορίου του χρέους.

Η Scope, η οποία θεωρείται ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αναφέρει ότι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις ανώτατου ορίου χρέους έχουν οδηγήσει σε φάσεις δυσφορίας για την αποπληρωμή του χρέους για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξαρτάται από τη δράση του Κογκρέσου της τελευταίας στιγμής για να διασφαλίσει εγκαίρως και πλήρως την αποπληρωμή του χρέους της.

Οι άλλοι λόγοι τους οποίους επικαλείται και οδήγησαν στην αναθεώρηση της αξιολόγησης αφορούν στην πολιτική πόλωση και τα πιο αυξημένα ομοσπονδιακά ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.

Προειδοποιήσεις για στάση πληρωμών

Οι ΗΠΑ υπερέβησαν το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και των Δημοκρατικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Προσφάτως, μάλιστα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόλις την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

Μπρα ντε φερ στις ΗΠΑ για το δημόσιο χρέος

Την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που συνδυάζει περικοπές δαπανών 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αύξηση του ανώτατου ορίου. Όμως ο Μπάιντεν και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών επιμένουν ότι το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει το ανώτατο όριο χωρίς όρους.

Η Scope έθεσε επίσης τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις εκδοτών S-1+ των Ηνωμένων Πολιτειών σε τοπικό και ξένο νόμισμα υπό εξέταση για υποβάθμιση.

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch έχουν και οι δύο αξιολόγηση τριπλού Α για τις Ηνωμένες Πολιτείες – την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορούν να αποδώσουν σε έναν δανειολήπτη.

Η κρατική αξιολόγηση της S&P Global για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «AA+», η δεύτερη υψηλότερη αξιολόγηση από τον οργανισμό. Στη δημοσιευμένη έκθεσή του από τον περασμένο Μάρτιο, ο S&P περίμενε ότι το Κογκρέσο θα συνεχίσει να αυξάνει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους, παρά την «πολιτική σύγκρουση» μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Η Scope Ratings βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να γίνει ένας από τους αναγνωρισμένους οργανισμούς της, προσχωρώντας στους Standard and Poor’s, Moody’s, Fitch και DBRS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή