Σε χαμηλό ενός έτους υποχώρησε το αμερικανικό δολάριο, μετά το «σήμα» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για παύση στον πιο επιθετικό -από τη δεκαετία του 1980- κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με την UBS, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο δείκτης έφτασε στο υψηλό του 20ετίας, έχει υποχωρήσει σχεδόν 12%.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η παύση στις αυξήσεις επιτοκίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Fed είναι έτοιμη για επιστροφή στις μειώσεις, η UBS εκφράζει την άποψη πως το δολάριο θα εξασθενήσει περαιτέρω έναντι των βασικών νομισμάτων τους επόμενους 6 με 12 μήνες και παραμένει για αυτή το λιγότερο προτιμώμενο νόμισμα.

Τι άσους κρατάει ο Πάουελ σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ελβετική τράπεζα, η προκατάληψη των «γερακιών» της Fed έχει μετατραπεί σε ουδέτερη πολιτική στάση και το δύσκολο σκηνικό πρόκειται να διαβρώσει το ασφάλιστρο ανάπτυξης των ΗΠΑ. «Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ χάνει το αναπτυξιακό της πλεονέκτημα και το επιτόκιο αναφοράς πιθανόν να μειωθεί, συμβουλεύουμε τους επενδυτές να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους σε δολάρια, ευνοώντας το αυστραλιανό δολάριο, το γιεν και τον χρυσό», επισημαίνει ο επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων της UBS Μαρκ Χέφελε.

Η πορεία της ΕΚΤ

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, η UBS τονίζει πως η ΕΚΤ έχει πολύ δρόμο μπροστά της προκειμένου να καλύψει και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, σχολιάζοντας στο κατέβασμα της ταχύτητας αύξησης των βασικών επιτοκίων αναφοράς, καθώς προχώρησε σε αύξηση 25 μονάδων βάσεων αντί 50. Κατά την UBS, η ΕΚΤ θα παραμείνει εξαρτημένη στην πολιτική της από τα δεδομένα για τον πληθωρισμό. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι υπάρχει «περισσότερο έδαφος για να καλυφθεί» και πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε παύση, αυτό είναι εξαιρετικά σαφές».

Σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της UBS, Dean Turner, Thomas Flury και  Thomas Wacker, σχολιάζουν πως «με τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις να είναι ακόμη υψηλές και πιθανόν να επιμείνουν βραχυπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα έχει περισσότερο έδαφος να καλύψει και αναζητούμε περαιτέρω αυξήσεις τόσο στις συνεδριάσεις του Ιουνίου όσο και του Ιουλίου».

Σημειώνεται ότι το ευρώ έπεσε έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ οι αγορές ομολόγων χαμήλωσαν τις προσδοκίες τους για κορύφωση των επιτοκίων. «Κατά την άποψή μας, αυτές οι κινήσεις δείχνουν υπερβολικές. Αναμένουμε ότι κατά τις επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς, ενώ η Fed πιθανότατα θα τα παγώσει. Έτσι, αναμένουμε ότι το ευρώ θα κινηθεί ανοδικά έναντι του δολαρίου μέσα στους επόμενους μήνες», καταλήγουν.

Προτίμηση στο γιεν

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Reserve Bank of Australia αύξησε επίσης τα επιτόκια μετρητών κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85% εν μέσω μιας στενής αγοράς εργασίας και του αυξημένου πληθωρισμού υπηρεσιών και ενέργειας. Ο επικεφαλής της RBA Φίλιπ Λόου επανέλαβε ότι «ενδέχεται να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής» κατά τη συζήτηση των προοπτικών.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, από την άλλη πλευρά, αφαίρεσε τις αναφορές στη δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ανάγκη προστασίας έναντι των κινδύνων από την πανδημία και απέρριψε την προσδοκία για «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής να παραμείνουν στα παρόντα ή χαμηλότερα επίπεδα».

«Πιστεύουμε ότι η ασιατική κεντρική τράπεζα θα ενταχθεί τελικά στους ομολόγους της της G10 και θα ενισχύσει την υπερβολικά χαλαρή πολιτική της. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπουμε περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ. Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τη μακροχρόνια έκθεσή τους σε αμερικανικό δολάριο, καθώς μπορεί να αναμένεται ένας ακόμη γύρος ευρείας αδυναμίας του. Το γιεν είναι το πιο προτιμώμενο στην παγκόσμια στρατηγική συναλλάγματος», καταλήγει η UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές