Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για άλλη μια φορά σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους ότι κρατούν «σε ομηρεία» την αμερικανική οικονομία, θέτοντας τις «δρακόντειες» περικοπές στον προϋπολογισμό ως προϋπόθεση για να εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του χρέους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι θα ζητήσει και πάλι, την επόμενη Τρίτη, από τους επικεφαλής του Κογκρέσου, να κάνουν «ό,τι έκαναν πάντα», τα προηγούμενα χρόνια: «να αυξήσουν το όριο του χρέους για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών».

Σε χαμηλά 50ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν επέκρινε δριμύτατα τους Ρεπουμπλικάνους MAGA (σ.σ. τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ), επειδή αρνούνται να ψηφίσουν την αύξηση του ορίου του χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα συμβιβαστεί. Υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι «διχασμένοι» στο θέμα αυτό.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι (…) μια τεχνητή κρίση», είπε, λίγο πριν ξεκινήσει μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο με αντικείμενο τις επενδύσεις.

Όσο πλησιάζει η μέρα Χ για τις ΗΠΑ και οι πολιτικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους είναι σε αδιέξοδο η ανησυχία για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία ενισχύεται.

Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση θα αποτραπεί, ακόμα και η αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας θα προκαλέσει σοκ στις αγορές, εξηγεί στο Reuters ο επικεφαλής του τομέα σταθερού εισοδήματος της Janus Henderson, Jim Ceilinski.

Το 2011 οι ΗΠΑ έφθασαν στο χείλος της χρεοκοπίας και οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της. Όσοι έζησαν την πολιτική αντιπαράθεση της εποχής επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις σήμερα ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολες. «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ πιο διχασμένο τώρα απ’ ό,τι ήταν το 2011, γεγονός που κάνει τους επενδυτές λίγο πιο φοβισμένους», σημειώνει ο διευθυντής μακροοικονομικών ερευνών της Invesco Benjamin Jones.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή