Όσο πλησιάζει η μέρα Χ για τις ΗΠΑ και οι πολιτικές συνομιλίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους είναι σε αδιέξοδο η ανησυχία για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία ενισχύεται.

Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η  κρίση θα αποτραπεί, ακόμα και η αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας θα προκαλέσει σοκ στις αγορές, εξηγεί στο Reuters ο επικεφαλής του τομέα σταθερού εισοδήματος της Janus Henderson, Jim Ceilinski.

Fed: Tι μπορεί να κάνει σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ- Τι δεν είπε ο Πάουελ

Το 2011 οι ΗΠΑ έφθασαν στο χείλος της χρεοκοπίας και οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της.  Όσοι έζησαν την πολιτική αντιπαράθεση της εποχής επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις σήμερα ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολες.  «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ πιο διχασμένο τώρα απ’ ό,τι ήταν το 2011, γεγονός που κάνει τους επενδυτές λίγο πιο φοβισμένους», σημειώνει ο διευθυντής μακροοικονομικών ερευνών της Invesco Benjamin Jones.

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας το Reuters κατέγραψε τις επενδυτικές επιλογές των επενδυτικών εταιρειών

 Παίξτε με τα έντοκα γραμμάτια -Αγοράστε αμερικανικά ομόλογα

Οι αποδόσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων έχουν απογειωθεί, στα δίμηνα T-Bills έχουν ξεπεράσει το 5%, σημειώνοντας άνοδο για έξι συνεχόμενες εβδομάδες .

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Unigestion, Olivier Marciot, εξηγεί ότι εκμεταλλεύεται τις υψηλότερες αποδόσεις των T-Bills μεγαλύτερης διάρκειας που πιθανόν να καταστούν ληξιπρόθεσμα μετά την “ημερομηνία Χ” – όταν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την ικανότητα ρευστότητας και δανεισμού της.

Ο Marciot εξηγεί ότι χρησιμοποιεί τη διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ T-Bills διαφορετικών λήξεων, καθώς η νευρικότητα για το ανώτατο όριο χρέους είχε δημιουργήσει ένα αδικαιολόγητο χάσμα μεταξύ των συναλλαγματικών που λήγουν πριν και μετά την αναμενόμενη ημερομηνία X. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων ενός μηνός ήταν μόλις 3,34%, ενώ οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων έξι μηνών πλησίαζαν το 5,1%. «Αυτό ήταν πολύ ασυνήθιστο», εξηγεί «Έτσι, λοιπόν, κάναμε αρμπιτράζ».

Η BlackRock έχει κάνει άλλη επιλογή και τοποθετείται σε κρατικά ομόλογα εν αναμονή μιας οικονομικής επιβράδυνσης και μιας παρατεταμένης μάχης για το ανώτατο όριο χρέους.

Προστασία από την αθέτηση πληρωμών CDS

Μεγάλη είναι η ζήτηση για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS), τα οποία λειτουργούν σαν ασφάλιση έναντι χρεοκοπίας.

Οι traders επιλέγουν συνήθως  CDS 6 μηνών, τα οποία χθες  διαπραγματευόνταν στα επίπεδα των 241 μονάδων βάσης (bps), διπλάσια από εκεί που βρίσκονταν πριν από 14 ημέρες.

«Αν και μια χρεοκοπία είναι εξαιρετικά απίθανη, η πιθανότητα πληρωμής σε περίπτωση ενεργοποίησης CDS σε τεχνική χρεοκοπία εξακολουθεί να προσελκύει τους αγοραστές για αυτά τα επενδυτικά προϊόντα», δήλωσε ο Voon Kiat Lai, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Redhedge Asset Management. «Πλησιάζοντας στην ημερομηνία Χ, το ασφάλιστρο κινδύνου για τα CDS μπορεί να αυξηθεί, καθιστώντας την προστασία αυτή πιο πολύτιμη και, ως εκ τούτου, πιο κερδοφόρα αν πωληθεί σε άλλους», είπε.

Αγοράστε Yen

To νόμισμα της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,6% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρέμεινε σταθερή στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.  Η τοποθέτηση σε yen θεωρείται ασφαλές καταφύγιο που θα φέρει αποδόσεις.

Ο στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Nomura, Yusuke Miyairi, σημειώνει ότι ένας άλλος λόγος που θα τροφοδοτήσει την υπεραπόδοση του  υπεραπόδοση του yen εάν κλιμακωθεί η διαμάχη στην Ουάσιγκτον είναι η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ δολαρίου/γιεν και των αποδόσεων του πενταετούς χρέους . «Εάν οι ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους αυξηθούν, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα τιμολογήσουν περισσότερες προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων της Fed, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις του 5ετούς θα μειωθούν».

«Παίζοντας» με τις μετοχές της πράσινης οικονομίας

Ο Mikhail Zverev, διαχειριστής του στρατηγικού ταμείου καινοτομίας της Amati Global Investors με έδρα το Εδιμβούργο, δήλωσε ότι περίπου το 15% των συμμετοχών του χαρτοφυλακίου του είναι σε εταιρείες που είναι ευρέως εκτεθειμένες σε δαπάνες που σχετίζονται με τον νόμο του προέδρου των ΗΠΑ  για τη μείωση του πληθωρισμού, το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπαράθεσης για το ανώτατο όριο του χρέους. Οι προτάσεις των Ρεπουμπλικανών για περικοπές δαπανών ενδέχεται να επηρεάσουν τις πράσινες επενδυτικές πρωτοβουλίες που υπογράφηκαν πέρυσι.

«Στις μετοχές, οτιδήποτε είναι εκτεθειμένο στις κυβερνητικές δαπάνες θα έχει μια μικρή ταλάντωση, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία X» λέει χαρακτηριστικά.

Ότι λάμπει είναι χρυσός

Ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Robin Winkler εκτιμά ότι μια καλή αντιστάθμιση είναι η αγορά χρυσού έναντι του δολαρίου, καθώς έχει τη στενότερη σχέση με τη ροή ειδήσεων γύρω από το ανώτατο όριο χρέους.

Ο χρυσός, που θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των τραπεζικών αναταραχών, διαπραγματεύεται γύρω στα 2.040 δολάριαη  ουγγιά , με άνοδο περίπου 12% μέχρι στιγμής φέτος και κοντά σε υψηλά ρεκόρ. Τον Αύγουστο του 2011, καθώς η κρίση του ανώτατου ορίου χρέους προκάλεσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 11% μόνο εκείνο το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές