Εντονες ανησυχίες εκφράζουν δυτικές εταιρείες, εξαιτίας της αργής ανάκαμψης της Κίνας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Eπιπλέον, ομολογούν ότι υπερεκτίμησαν πόσο γρήγορα θα «ορθοποδήσει» η χώρα, μετά τα «σκληρά» lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19.

ΕΕ: Διχασμένη για τα «μάτια» της Κίνας

Αργή ανάπτυξη – Απογοητευτικά κέρδη

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ισχυρίζονται ότι για τα απογοητευτικά κέρδη τους, υπευθυνη είναι μια πιο αργή από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, μετά το ξαφνικό άνοιγμα της χώρας από τους περιορισμούς της πανδημίας που προκάλεσε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Ο όμιλος καλλυντικών Estée Lauder αποτέλεσε το πιοχαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή την εβδομάδα, καθώς υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τιμής της μετοχής που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού μείωσε τις προβλέψεις πωλήσεων λόγω μιας «πολύ πιο ασταθούς». . . και πιο σταδιακής ανάκαμψης στην Ασία» από ό,τι περίμενε.

«Η γενική προσδοκία ήταν, μετά το άνοιγμα, η αγορά της Κίνας να ανακάμψει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm, Cristiano Renno Amon, σε αναλυτές την Τετάρτη. «Δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα σημάδια», συμπλήρωσε.

Ο αντίπαλος της Qualcomm, NXP Semiconductors είχε προειδοποιήσει μια ημέρα πριν, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς» για να μιλήσουμε για ανάκαμψη της Κίνας. «Έχουμε δει μια μέτρια, σταδιακή βελτίωση». . . από μια πολύ αργή αρχή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Kurt Sievers.

Οι ταξιδιωτικές δαπάνες

Αρκετές εταιρίες που εστιάζουν στους καταναλωτές προειδοποίησαν επίσης, για τον ρυθμό της ανάκαμψης, ιδιαίτερα εκείνες που – όπως και με την Estée Lauder – βασίζονται στις ταξιδιωτικές δαπάνες.

Ο επικεφαλής του Hilton, Christopher Nassetta, δήλωσε: «Η Κίνα δεν θα συνεισφέρει αυτό που θα ήλπιζα να συνεισφέρει φέτος».

Η Finnair, εν τω μεταξύ, σημείωσε ότι η ανάκαμψη ήταν «πιο αργή στην αρχή από ό,τι περίμεναν πολλοί, ενώ η Colgate-Palmolive ανέφερε: «Δεν έχουμε δει ακόμη τον κλάδο λιανικής να ανακάμπτει».

Επιπλέον, η Starbucks τόνισε ότι είχε δει μια «ισχυρή ανάκαμψη» τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη είχε ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται και τόνισε την «αβεβαιότητα στο συνολικό περιβάλλον», ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα διεθνή ταξίδια.

Οι ανησυχίες εντείνονται, παρά τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν δυναμικό ξεκίνημα για την οικονομία της Κίνας το 2023, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη ή την υπέρβαση του στόχου του Πεκίνου για ετήσια ανάπτυξη 5%.

Ο David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων στην CIBC Private Wealth, είπε ότι η απόκλιση αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές ήταν απλώς πολύ αισιόδοξοι στην πρόβλεψη «έκρηξης» στη δραστηριότητα της Κίνας.

Ορισμένες εταιρείες που δεν είχαν θέσει πολύ υψηλές προσδοκίες μπόρεσαν να επωφεληθούν. Η Adidas, για παράδειγμα, ανέφερε πτώση εσόδων και συνεχιζόμενη «αβεβαιότητα» στην Κίνα, αλλά οι μετοχές της ωστόσο εκτινάχθηκαν 8% την Παρασκευή, καθώς ανέφερε ότι έβλεπε «θετική τάση» μετά από αρκετά χρόνια προκλήσεων.

Ανησυχίες

Η μετατόπιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη, λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο ευρύτερων ανησυχιών μεταξύ των CEO’s των επιχειρήσεων σχετικά με τον έλεγχο του Πεκίνου στις δραστηριότητες των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο νέος νόμος για την αντικατασκοπεία της Κίνας, «αυξάνει δραματικά τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Λαϊκή Δημοκρατία».

Ο Τιμ Ράιαν, πρόεδρος της PwC στις ΗΠΑ, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι η συνειδητοποίηση των αμερικανικών εταιρειών για τους «κινδύνους συγκέντρωσης» στην Κίνα είχε αυξηθεί από τις μάχες για τους δασμούς στις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ μέχρι τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία.

«Για να είμαι σαφής, δεν βλέπω μια αποσύνδεση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή