Τεράστια επιρροή και καίριες παρεμβάσεις στο αμερικανικό και κατ’ επέκταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να ασκεί το μεγάλο αφεντικό της JPMorgan, ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντάιμον.

Πρώτη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και τώρα με τις παρεμβάσεις και την εξαγορά από την JPMorgan της First Republic, ο Ντάιμον έχει όπως όλα δείχνουν τις «ευλογίες» της αμερικανικής κυβέρνησης και έχει εξελιχθεί ως ο από μηχανής τραπεζίτης όταν παρίσταται ανάγκη.

FT: Ο Jamie Dimon βλέπει την ευκαιρία διαχείρισης πλούτου στην εξαγορά της First Republic

Βλέπει μακριά

Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι βλέπει μακριά. Ήταν ακριβώς πέρσι τέτοια εποχή που είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο αστάθειας στις αγορές καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε αρχίσει τότε να εφαρμόζει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο Ντάιμον είχε πει τότε ότι η JPMorgan προετοιμάζεται για αυτή την αναταραχή με το να είναι συντηρητική με τον ισολογισμό της.

«Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στη ροή κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέρω ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής (της εξέλιξης). Είμαι προετοιμασμένος, μιλάμε κατ ελάχιστον για πολύ μεγάλη αστάθεια», είχε προειδοποιήσει. Και τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται τώρα με τρεις κατά σειρά καταρρεύσεις στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα συν την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία για τους ίδιους λόγους.

«Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στο δρόμο και έρχεται προς το μέρος μας», ήταν τον Ιούνιο του 2022 τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase  «Δεν ξέρουμε αν είναι μικρότερος ή υπερθύελλα (τύπου) Sandy. Καλύτερα να φροντίσετε τον εαυτό σας», είχε πει, καθώς από τότε η οικονομία αντιμετώπιζε έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένα χρόνο μετά ό τυφώνας αυτός ήλθε και ο Ντάιμον ανέλαβε ξανά δράση για να στηρίξει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον «τυφώνα», όπως είχε κάνει και το 2008 μετά την κρίση της Lehman Brothers.

Η εξαγορά της First Republic

Σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές και ειδικά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων (FDIC) ολοκλήρωσε την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Διαχειρίστηκε ουσιαστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά από αυτή της Washington Mutual το 2008 και μεγαλύτερη από την πρόσφατη των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι και στην περίπτωση της Washington Mutual ήταν ο Ντάιμον και η JPMorgan οι «παίκτες» που είχαν σπεύσει να απορροφήσουν την πρώτη μεσούσης της τεράστιας εκείνης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αυτή τη φορά, η First Republic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια είχε, όταν παρενέβησαν οι αρχές ενεργητικό 230 δις δολ, ή περίπου όσο το ΑΕΠ της Ελλάδος. Στα τέλη του 2022 ήταν η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Η JPMorgan με την εξαγορά αποκτά δάνεια της First Republic ύψους 173 δις δολ και χαρτοφυλάκιο περίπου άλλων 30 δις δολ. Αναλαμβάνει επίσης τις καταθέσεις της First Republic ύψους 92 δις δολ της τράπεζας, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 100 δις δολ από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Με τον τρόπο αυτό ο Ντάιμον κάνει την JPMorgan, την ήδη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ακόμη πιο μεγάλη, και μάλιστα με τρόπο που δεν θα μπορούσε προς της κρίσης αφού κανονικά δεν επιτρέπεται σε συστημικές τράπεζες των ΗΠΑ να αυξάνουν τόσο πολύ τα στοιχεία ενεργητικού τους.

Ο 67χρονος σήμερα Ντάιμον θεωρείται ως ο πιο πετυχημένος τραπεζίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει βρεθεί στη σχετική λίστα του περιοδικού Τάιμ με ισχυρότερα 100 πρόσωπα από όλο τον κόσμο που κρατούν στα χέρια τους την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το όνομά του είχε ακουστεί ακόμη και ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ντάιμον, που έχει διατελέσει στέλεχος και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης από τους Έλληνες μετανάστες Θεόδωρο και Θέμις Ντάιμον. Ο παππούς του που λεγόταν Παπαδημητρίου και είχε αλλάξει το όνομά του σε Ντάιμον, είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στη Σμύρνη και στην Αθήνα. Ο ίδιος ο Τζέιμι Ντάιμον ακολούθησε μακρά πορεία στις τράπεζες δίνοντας σκληρές εταιρικές μάχες με εξαγορές και συγχωνεύσεις -αλλά και προσωπικές με τον καρκίνο.

Είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος τράπεζας της Ουολ Στριτ με τη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία. Ανέλαβε τα ηνία της JPMorgan το 2005 και το 2008 αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της καριέρας και της τράπεζάς του μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Κινήθηκε γρήγορα εν μέσω της κρίσης τότε και εξαγόρασε τις τραπεζικές δραστηριότητες της Washington Mutual και την επενδυτική τράπεζα Bear Stearns. Έτσι δημιούργησε μια πανίσχυρη επενδυτική τράπεζα αλλά και μια τράπεζα κολοσσό στη λιανική τραπεζική. Σήμερα η JPMorgan υπό την ηγεσία του Ντάιμον είναι ο χρηματοπιστωτικός όμιλος με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 414 δις δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή